Boek of TV serie

Ik was het boek ‘Pogingen om iets van het leven te maken’ van Hendrik Groen aan het lezen. Ik vond het vermakelijke kost. Lichtvoetige kijk van een bejaarde op zijn huisgenoten, humoristisch geschreven, kritisch op de organisatie, maar vooral niet berustend in het saaie leven, dat een vanzelfsprekendheid lijkt voor de bejaarde mens. Hendrik Groen houdt zogenaamd één jaar een dagboek bij.

Ik was bijna halverwege het boek toen ik hoorde, dat er van het boek een tv-serie was gemaakt. Ik wilde er niet naar kijken, want ik had zo mijn eigen voorstelling in mijn hoofd. Helaas liet men op TV te pas en te onpas vooruitblikken zien, dus voor ik er erg in had, kreeg ik André van Duin niet meer van mijn netvlies. Toen ben ik maar gaan kijken toen deel 1 uitgezonden werd en ik vond het resultaat heel teleurstellend. Ik stoorde me aan het belachelijk maken van de bejaarden en van de directie. In het boek is de toon anders, veel subtieler. In de TV serie is alles zwaar aangezet, waardoor het een ander accent krijgt. Inderdaad reageren de kijkers zo van, zie je wel, zo erg is het leven in een verzorgingshuis. Daar wil je niet wonen. Het boek heeft naar mijn idee een andere boodschap. Ik vind dat men de mensen in de zorg met de serie erg tekort doet. Er gaat wel eens iets mis, waar niet, maar overwegend wordt er toch goed voor onze oude medemensen gezorgd.

Hendrik Groen laat met zijn dagboek zien, dat bejaarden nog zelfstandig denkende wezens zijn. Hij en zijn vrienden hebben behoefte aan andere bezigheden, dan die in hun verzorgingshuis geboden worden. Hoe ze dat voor elkaar krijgen is vermakelijke kost.

Mijn generatie heeft een ander leven gehad, dan de bejaarden uit het verhaal. Mensen zijn nu individualistischer en zelfredzamer. Daarom zullen wij niet zo snel in een verzorgingshuis gaan wonen. Het streven van de maatschappij is natuurlijk ook om iedereen zolang mogelijk zelfstandig te laten wonen. Maar voor de mensen, die het niet zelf redden, wordt er in Nederland goede zorg geleverd. Ik neem mijn petje ervoor af.

12 gedachtes over “Boek of TV serie

 1. Ik ben ooit begonnen in het boek, maar vond het flauw en heb het weer teruggebracht naar de bib. De stukjes op TV bevestigen het beeld dat ik van het boek heb… Ik vind jouw analyse wel mooi, als ik het boek nog eens tegenkom in de bib, neem ik het misschien weer mee.

  Bij mij doemt onvermijdelijk een vergelijking op bij het lezen van je stukje. Los van het feit dat er vast een boel voor verbetering vatbaar is en dat de activiteiten in een tehuis voor senioren vaak wat simpel overkomen (deze uitspraak zegt vast ook iets over mijzelf…), is het nu zo dat je pas in een verzorgingstehuis komt als er heel wat aan de hand is en er van zelfredzaamheid haast geen sprake meer mag zijn. Dáár wil je inderdaad niet wonen! In het speciaal onderwijs gebeurt hetzelfde: concentratie van problemen, waardoor de leefbaarheid onder druk komt te staan…

  Ach, dit was zomaar een gedachtespinsel…

  Liked by 1 persoon

 2. Ik las het boek niet omdat mijn man het mij afraadde. Hijzelf vond het te confronterend… hij heeft angst voor…
  Nu het op t.v. komt, wil hij er niet naar kijken omdat André VD erin acteert… en hij die niet kan loskoppelen van zijn humoristische verleden.
  Altijd wat… In ieder geval kan ik hier geen mening over geven want ik las het boek niet en zag de reeks niet.
  Ik hoop net als mijn moeder zelfredzaam te blijven tot op zeer hoge leeftijd. Maar soms kan het niet anders dan oud te worden in het verzorgingstehuis… toch goed dat die er zijn.

  Liked by 1 persoon

 3. Ik heb het boek ook gelezen en dacht dat de Tv-serie wel niks zou zijn en heb ook niet gekeken,Ja ik zag ongewild ook wel een fragment. Ik ben het helemaal met je eens dat het boek veel beter is dan die serie en ook een geheel andere strekking heeft. Ook lijkt het mij dat de mensen die in een verzorgingstehuis moeten zijn, daar heel goed -zo goed mogelijk in ieder geval- verzorgd worden. Daar neem ik mét jou mijn petje voor af. Stomme TV.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s