Noord

De debuutroman van Sien Volders heb ik met veel plezier gelezen. Het gaat over een edelsmid, Sarah, die vanuit Vancouver naar het noorden van Canada trekt. Om de rust te vinden om tot een belangrijk besluit over haar werk te komen, strijkt ze neer in een voormalig goudzoekersstadje. Daar ontmoet ze een vrouw Mary met wie ze verwantschap voelt en ze sluit vriendschap met twee mannen Jacob en Adam. Op de laatste wordt ze verliefd.

De sfeer van leven in het hoge noorden, de ongereptheid van de natuur in de zomer naast de onherbergzaamheid en het ruige bestaan in de strenge winters wordt goed neergezet.

Het hoofdthema is eigenlijk de parallel in de levens van Sarah en Mary, de innerlijke strijd over de keuze tussen artistieke vrijheid en commercie. De schrijfster heeft een heldere schrijfstijl, veel korte zinnen, onderverdeeld in hoofdstukken, die niet al te lang zijn. Dat maakt het, tenminste voor mij, prettig leesbaar. De sfeer in het boek wordt o.a. vergeleken met boeken van  Annie Proulx . Dat vind ik ook mooie boeken, dus het moge duidelijk zijn: ik vind dit een mooi boek, zeker een aanrader.

3 gedachtes over “Noord

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s