Dwalen door Utrecht 1

Vorig jaar hebben wij, als oude vriendinnen, weer contact gezocht, wat tot gevolg had, dat M en J, als inmiddels rechtgeaarde Utrechters, ons die stad wilden laten zien.

Wij kenden Utrecht wel, maar alleen op hoofdlijnen, zogezegd. We werden opgepikt bij het station. Daar zagen we hoe Utrecht daar in en rondom het station àl meer allure krijgt. Het is nog niet klaar, maar je ziet al, dat het mooi wordt. Het nieuwe stadskantoor is prachtig. Het ziet er aan de buitenkant uit als twee plompe vierkante blokken, maar binnen schitteren alle glaspartijen en mooie constructies je tegemoet. Niet verkeerd, als je hier je paspoort mag komen verlengen!
De oude stad heeft ook veel mooie plekken, die je zonder gids niet een-twee-drie ontdekt. Rondom de Dom en de Domtoren is de geschiedenis voelbaar. We hoorden het verhaal over een enorme windhoos, die het middenschip van de Dom heeft weggevaagd. Met doeken gemaakt, zie je een illusie van hoe het ooit was.De verkleinde Domkerk, waar na de beeldenstorm en reformatie, alle restanten van de katholieke kerk waren verwijderd, heeft toch nog wel wat oude elementen om te laten zien. Deze fresco uit de 14e eeuw heeft eeuwen achter een muurtje gezeten en mag nu weer gezien worden. Een gids vertelde ons, dat je hier de kruisiging van Jezus ziet met Maria Magdalena, die verslonden was door een draak, maar door het maken van een kruisteken weer uit de buik van de draak kon kruipen. Waar ken ik dit verhaal toch nog meer van?Achter façades van herenhuizen of oude muren vind je verstilde plekken, zoals de Domtuin. Heerlijk als je even uit de stadsdrukte weg wil.Voor vandaag even genoeg gedwaald, morgen meer.

12 gedachtes over “Dwalen door Utrecht 1

 1. Grappig: Afgelopen zaterdag heb ik ook een flink rondje door Utrecht gezworven en de eerste 2 delen staan al op m’n website. Of ik het binnen 3 blogberichten red is nog maar de vraag. Leuk dat ik dan weer andere dingen zie. (Vermoed ik, want ik ben benieuwd wat aflevering 2 of verder hier op gaat leveren.)

  Geliked door 1 persoon

 2. Mooie en gezellige stad met heel veel historische plekken! Heerlijk om daar rond te dwalen. Wij zitten er komende week weer.
  Wist je trouwens dat die schrijvende kanunnik een tijdlang alleen een lezende kanunnik is geweest? Vandalen hadden z’n schrijfgereedschap gestolen.

  Geliked door 1 persoon

 3. Mooi hoor, laat ons Utrecht maar zien. Ik kom er eigenlijk alleen met de dochter om te winkelen maar dat is ook al weer een paar jaar geleden. Oh ja, ik was er een paar weken geleden nog, een keer in de Jaarbeurs hallen en de andere keer op het station.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s