Tegenstelling: vrijheid – gevangenschap

Ik wandelde laatst door het Oosterpark in Amsterdam en kwam uit bij het Nationaal monument slavernijverleden. Ik vond het een indrukwekkend beeld, waarbij je in één blik de gevangenschap ziet, op weg naar de vrijheid. Goed dat er door zo’n monument aandacht blijft voor dat verschrikkelijke verleden met een waarschuwing in zich, dat we alert blijven, dat zoiets niet meer mag gebeuren.

De uitleg bij dit beeld haalde ik van hun website: In zijn geheel verbeeldt het ontwerp het verleden, het heden en de toekomst. Het ontwerp valt in drie delen uiteen. Het achterste deel symboliseert de dramatische geschiedenis van het juk waaronder de slaven gebukt gingen. Bij het middelste gedeelte doorbreekt de mens de muur van weerstand en taboe. De mens heeft de kracht gevonden zich van de ketens te bevrijden om als volwaardig individu van het heden op te staan. Het voorste gedeelte onderstreept de alles overheersende drang naar vrijheid en een betere toekomst die elk individu met zich meedraagt. 

Hier vind je meer tegenstellingen.

10 gedachtes over “Tegenstelling: vrijheid – gevangenschap

  1. indrukwekkend monument maar het had in Vlissingen moeten staan, Niet Amsterdamse/Hollandse , maar Zeeuwse schepen deden de slaventransporten, Michel de Ruyter, waar ze zo trots mee pronken, had beslist geen schone handen in deze.De Hollanders gingen te keer op de specerij eilanden, maar ze verscheepten geen slaven.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s