De vakantietas

Ik doe het niet vaak, maar dit boek van Connie Palmen las ik voor de tweede keer. Haar Limburgse jeugd is als de mijne. Ik stond weer versteld van de overeenkomst in ervaren van traditionele gebruiken en gewoontes. Zo zie ik ook nog als de dag van gisteren hoe het varken van de buren werd geslacht. En het hele reilen en zeilen op zo’n meisjesschool, waar je alleen maar zoetsappige, liefst katholieke, boeken in de schoolbibliotheek kon lezen. Pas op de middelbare school leerde je zogenaamde jongensboeken kennen zoals bijvoorbeeld Arendsoog en Witte Veder. Maar ik vond het vooral prachtig, hoe Connie de ontwikkeling van de prachtige vriendschap tussen Kit, de hoofdpersoon, en Ara heeft beschreven. Later kwam er de vriendschap met de drank bij. De filosofische beschouwingen vind ik mooi, tot ze op het laatst , naar mijn gevoel, teveel alles probeert te verbinden met elkaar. Dat had van mij niet gehoeven. Verder blijft het een knap stukje werk!

 

De heilige Rita is eigenlijk een droevig verhaal over wat er gebeurt met mensen, die niet wegtrekken uit hun dorp of omgeving.   Tommie Wierenga heeft een paar excentrieke figuren ten tonele gevoerd, die hun leven lang vrijgezel bleven en ook nog eens altijd woonden in het ouderlijk huis  tegen de oostgrens van ons land. Grensproblematiek, zoals stropen, seksindustrie, louche handel krijgt ook een rol in het boek. De hoofdfiguur is een jongen, die al vrij jong alleen door zijn vader wordt opgevoed. Later worden de rollen omgedraaid en verzorgd hij zijn vader. Die gedeeltes in het boek vond ik erg liefdevol beschreven, maar je las er ook de rauwheid in en de problemen, die hun leven heeft gekend.  De titel van het boek is ontleent aan een heilige, die in de Aziatische landen heel erg aanbeden wordt. De twee vrijgezelle vrienden houden een naamkettinkje over aan hun jaarlijkse vakantie naar een ver oord. Al met al vond ik het een goed boek, waarin de schrijfstijl, het bombastische ietwat ouderwets taalgebruik, goed paste. Maar het was geen boek waar je blij van wordt.

7 gedachtes over “De vakantietas

  1. Alles wat met Connie Palmen te maken heeft zorgt er voor dat ik heel hard weg ren. En Wieringa heeft voor mij ook helemaal afgedaan na die ongelooflijk stomme opmerking. Maar ik ben altijd blij als andere mensen het allemaal geweldig vinden.

    Geliked door 1 persoon

  2. Dit boek heb ik lang geleden ook zo graag gelezen. Ook voor mij was er veel herkenbaar. Het latere werk van Connie Palmen las ik minder graag. Ik had haar ook liever niet leren kennen via tv en andere media want daardoor kon ik niet meer onbevangen genieten van haar schrijven. Als ik een schrijver niet (meer) aardig vind, dan kan ik hem ook niet meer lezen.

    Geliked door 1 persoon

  3. Tommy Wieringa’s boek heb ik pas gelezen en ben het helemaal eens met jouw reactie. Connie Palmen las ik jaren geleden maar herinner me er niets meer van. Ook ik ben, net als veel reageerders, een beetje allergisch voor haar geworden. Misschien juist een reden om haar nog eens te herlezen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s