De Pont

De tentoonstelling van fotografe Rineke Dijkstra loopt dit weekend ten einde. Dus reisden we nog even naar Tilburg. Het museum de Pont vind ik nog steeds een fijn museum. Een oude dekenfabriek werd omgetoverd tot een prachtige culturele plek. De industriële omgeving is nog goed zichtbaar. 

Door de gigantische fabrieksoppervlakten zijn de zalen heel ruim, waardoor de kunstwerken goed tot hun recht komen. 

Dit gold zeker voor Rineke’s foto’s. Zij houdt ervan om series te maken, waardoor verschillen en overeenkomsten tussen de geportretteerden op een subtiele manier aan het licht komen. De serie strandfoto’s zijn wereldberoemd. Maar ook prachtig is de serie over een Bosnische vluchtelinge, Almerisa, die ze vanaf haar 6e, als ze in Nederland komt wonen, elke twee jaar weer fotografeert totdat ze 32 jaar is. De lange rij met het opgroeiende meisje is fascinerend. Je ziet het verlegen kind uitgroeien tot een zelfverzekerde vrouw en moeder. Dat geldt voor veel van haar foto’s. Het zijn zo’n prachtige tijdsbeelden, maar  ook zo’n echte mensen. Ze poseren allemaal, maar Rineke Dijkstra weet toch altijd iets te vangen van wat achter de maskers van de pose zit. 

Van een andere orde is het werk van Sean Scully. Hij is een toonaangevend abstracte kunstenaar. Ik vind zijn kunst niet altijd even makkelijk te begrijpen. Hij was voor het eerst in Nederland te zien. Bijzonder was zijn laatste serie met figuratieve schilderijen. Die vond ik dan ook meteen veel leuker dan de rest. 

Hij nam strandfoto’s als uitgangspunt. Dat sprak mij erg aan om te zien hoe je zo’n fotobeeld kunt omzetten in een figuratief schilderij.

9 gedachtes over “De Pont

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s