Textielmuseum

Nu we toch in Tilburg waren, bezochten we ook het Textielmuseum. Van een heel andere orde dan De Pont, maar ik had het toch niet willen missen. Ik hou nu eenmaal van oude industriële gebouwen. Als er dan mensen zijn, die ze met veel liefde (en geld) opknappen en er nog een zinvolle invulling aan weten te geven, wordt ik daar erg blij van. Wat dat betreft is het oude industriestadje Tilburg wel een aaneenschakeling van prachtig gerestaureerde locaties.

Je slaat een hoek van de straat om en je staat voor deze gebouwen. Prachtige aanblik, vind ik.

In het museum kun je nog zien, hoe het weefproces van het maken van wollen dekens verliep. Ze hebben opstellingen gemaakt met oude machines. Niet meer de originele, die ooit in dit gebouw stonden, maar dat zien wij als leken er niet aan af. De AaBe dekens, werden hier gemaakt en zijn wereldberoemd om hun goede kwaliteit. Ze worden nu nog ergens anders in Tilburg gemaakt, uiteraard op kleinere schaal en zijn peperduur.

Er is een speciale afdeling voor het maken van damast. Dat is eigenlijk textiel met een patroon erin geweven. Bij deze oude houten weefgetouwen weven ze de weefpatronen in de stof door middel van een soort draaiorgelboeken. Een intrigerende machine, zo’n weefgetouw. 

Dit is zo’n patroon voor het maken van damast.

Ik kan er geen touw aan vastknopen hoe het werkt. Wie dat uitgevonden heeft!

10 gedachtes over “Textielmuseum

 1. Dat vind ik ook van het industriepark Strijp in Eindhoven, waar ook gebruik wordt gemaakt van de oude Philips gebouwen. Hadden ze hier maar wat van de mijnen laten staan.

  Geliked door 1 persoon

 2. Leuk!
  Begin mei hebben we ook een rondje Tilburg gedaan en zijn toen naar de oude dekenfabriek geweest. Ook zo’n mooi industrieel pand dat nog bewaard is gebleven. Er zit nu wel een winkelcentrum in maar je kunt de oude details nog op veel plekken terugzien. Tilburg heeft pareltjes maar je moet soms wat goed zoeken.

  Geliked door 1 persoon

 3. Dit is zeker de moeite waard om bewaard te blijven. De patronen worden ondertussen vast wel per computer in elkaar gezet. Prachtige foto’s en de kleuren van die dekens , dat is echt genieten!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s