Octrooi op Westfries Groen

Ons komt een tekst onder ogen over de familie van manlief. Dat het een schildersfamilie is en was, dat wisten we. Geen kunstschilders, maar, zoals ze dat vroeger, kladschilders noemden. Een hele uitgave van het Westfries Genootschap is gewijd aan het ontstaan van het Westfries Groen. Men heeft vanuit het genootschap onderzoek laten doen naar de samenstelling en ontstaan van de vele verfsoorten. Men kwam uit bij de schildersfamilie, waar ik dan nu ook deel van uitmaak. Bet bet overgrootvader begon de kleuren groen en okergeel, die hij steeds moest gebruiken, oersaai te vinden. In de avonduurtjes zat hij te broeden op wat anders. Uiteindelijk werd het Westfries Groen geboren, 6 mintgroene tinten uit de pigmenten Bremer-, Spaans- en Friesgroen. Inmiddels uitgebreid tot een onnoemlijk aantal. Hij ging ermee de boer op en stond op jaar- en veemarkten zijn nieuwe waar aan te prijzen. Samen met zijn zoon heeft hij er octrooi over aangevraagd in 1855 en dat recht heeft hij 30 jaar behouden.

Je begrijpt, dat wij opeens met een nieuwe blik door ons Noord-Hollandse land en met name Westfriesland rijden. Vooral boerderijen in Twisk zijn met die mintkleur van die eyecatchers.

Zonder deze bet bet overgrootvader had de wereld er heel anders uitgezien. Hoe leuk is dit?

17 gedachtes over “Octrooi op Westfries Groen

  1. Heeeeeel leuk natuurlijk. Dat is een hele kunst, kleur maken. Als dochter van een (huis)schilder ben ik daar altijd door geboeid. Mijn vader kon ook op verzoek zelf kleur mengen. Nu gebeurt dat met een computer, eigenlijk heel saai.

    Geliked door 1 persoon

  2. Hoe leuk dat Is? Ontzettend leuk! Om te weten waar al die kleuren vandaan komen en ook om ze te zien op alle mooie huizen daar. Verschillende malen door Twisk gewandeld en ik kan me die kleuren daar nog goed herinneren.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s