De mooiste stad

Ik probeer niet chauvinistisch te zijn. Er zijn veel meer mooie steden op te noemen, natuurlijk. Maar dat Amsterdam al sinds jaar en dag heel bijzonder is, blijkt toch ook weer uit de kleine overzichtstentoonstelling, die Eberhard van der Laan (burgervader van de stad) een maand voor zijn dood nog heeft samengesteld uit allerlei materialen en kunst uit het depot van het Amsterdam museum. Hij heeft een aantal kernpunten voor het voetlicht gebracht, waar Amsterdam terecht trots over kan zijn. Zo zie je de groei van de stad aan de hand van oude kaarten. Steeds weer een grachtengordel erbij. Ook zag je de vooruitstrevendheid van energiewinning. Aan de rand van de stad stond al een windmolenpark. Dat was toen de Nassaukade.

Schilderijen waarop je ziet, dat grote handelsschepen tot de Dam konden varen, het grote handelscentrum. Ook een prachtig schilderij van het drukke vaarverkeer op ’t IJ, toen het Centraal Station er al stond, waardoor de aanblik van de stad weer erg veranderde.

Enkele mensen werden in de schijnwerpers gezet, omdat ze belangrijk voor de stad zijn geweest. Spinoza, Wibaut, Miranda, Jan Schaefer (In gelul kan je niet wonen) en Ruud Schimmelpennink (provo met witte fietsenplan) heb ik even onthouden.

Ook bijzonder was dat je zag d.m.v. maquettes hoe de mensen woonden, onvoorstelbaar klein in de Jordaan en later kwamen er bouwprojecten zoals De Bijlmer en het idealistische Plan van Gool in Amsterdam Noord. Daar woont mijn dochter nu en ik zag dus deze maquette met precies de indeling van haar huis. Ik schreef er hier al eens over.

Elke genaturaliseerde Nederlander kreeg tussen 2006 en 2008 als welkomstgeschenk van de gemeente Amsterdam een porseleinen aardappel. De Chinees Amsterdamse kunstenaar Ni Haifeng liet zich inspireren door de 17e eeuw, toen de Amsterdamse handelaren Chinees porselein meebrachten naar Europa. De filosofie was: elke aardappel is uniek, net als elke Amsterdammer! Het zal iets te duur geworden zijn, maar je voelt je wel welkom als je zoiets moois krijgt!

6 gedachtes over “De mooiste stad

 1. Nederland heeft maar vier echte steden naar mijn idee Amsterdam,Rotterdam, Den Haag en Utrecht waarvan ik Utrecht persoonlijk de mooiste vind, maar of dat zo is weet ik niet. In Amsterdam ben ik ene keer geweest, werd daar in de eerste en beste winkel in het Duits aangesproken, daarna ben ik er nooit meer geweest, hooguit met de trein erdoorheen geweest.

  Like

 2. Leuk om te lezen, deze tentoonstelling door Eberhard van der Laan samengesteld. Die oude gezichten van Amsterdam, geweldig! En die aardappelen! Ook leuk vind ik dat er toen al een windmolenpark stond. šŸ™‚
  Ik ken Amsterdam eigenlijk niet, lang niet meer geweest ook. Te druk, te veel toeristen. Maar deze tentoonstelling is prachtig.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik heb weinig met Amsterdam en dat komt enerzijds omdat ik het er heel druk vind, anderzijds omdat ik de stad eigenlijk niet ken. Onbekend maakt onbemind. Ik was een keer in Rotterdam geweest en vond het helemaal niets! Het lot bepaalde dat ik er later ging wonen en ik vond het een kei van een stad… Maar dat de geschiedenis van Amsterdam boeiend is, staat natuurlijk buiten kijf!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s