Doorstart

Het is geen nieuwjaar, maar toch begin je na de zomervakantie weer met alles opnieuw. Jarenlang was de start van het nieuwe schooljaar zo’n nieuw begin voor mij. Maar ook als pensionado kom je na de zomer weer langzaam in het gewone ritme. Alles start weer op. Voor mij zijn dat mijn wekelijkse yogales en het koor ijkpunten in de week. Dan mijn dagelijkse blog en nog wat vaste groepjes waar ik eens in de paar weken mee afspreek. De rest van de tijd ligt open om te doen wat ik wil en leuk vind. Een zaligheid vind ik het nog steeds.

Nu sprak ik iemand, die zei, dat ze weer blij was na haar lange vakantie te kunnen gaan werken. Al die vrijheid voelde leeg en nutteloos aan, zei ze. Ik herken wel wat ze zei, want ook ik vond vroeger altijd wel, dat de vakantie niet altijd kon duren, dan werd het maar saai. Oei………………. is mijn leven nu dan leeg en nutteloos?

Ik realiseer me, dat ik in deze levensfase helemaal van mening ben veranderd. Want ik ga nu mijn derde jaar in als pensionado en ik heb mijn leven nog geen dag leeg of saai gevonden. Misschien is het wel een nutteloos leven, als je daaronder verstaat, dat ik geen geld meer verdien en niets bijdraag aan de maatschappij. Maar voor mij voelt het niet nutteloos. Het is leven! Dat hoop ik nog heel wat jaartjes op deze manier voort te zetten. Misschien wel als reactie op 43 jaar werken in het onderwijs, wat ik meestentijds met veel plezier heb gedaan, maar alles stond altijd in het teken van dat onderwijs, met weinig ruimte voor iets anders. Misschien heel nuttig, maar ik vind dat ik nu recht heb op mijn eigen leven, zonder verplichtingen, alleen dingen doen die ik zelf wil. Een doorstart in mijn leven!

12 gedachtes over “Doorstart

 1. Mooie titel, die doorstart. Je hebt 43 jaar fantastisch én heel nuttig werk gedaan; onderwijs is een van de pijlers in onze samenleving. Je hebt het meer dan verdiend om nu een eigen leven te leiden dat, hoewel dan zonder salaris, natuurlijk nog steeds heel belangrijk is voor anderen. Echtgenote, moeder, zus, vriendin! Ga heerlijk door met het genieten van je vrijheid en blijf ons bedienen met fijne blogs.

  Geliked door 1 persoon

 2. Niet niks te noemen, 43 jaar in het onderwijs, diep respect. En nu mag je de dingen doen waar je toen niet aan toe kwam en dat zijn hele leuke dingen waar je ons ook nog eens deelgenoot van maakt. Ikzelf heb lang getwijfeld of ik al met pensioen zou gaan en achteraf geen moment spijt van gehad. Je bent nog gezond, jullie zijn nog samen dus tel je zegeningen en geniet!

  Geliked door 1 persoon

 3. Nou, al zou je helemaal niks doen en de hele dag op de bank zitten te zappen, dan nóg doe je mee in de maatschappij, want je consumeert (tenzij je ophoudt met eten en drinken hahaha) en dus hou je de geldstroom in beweging. Als ik zo zie hier hoe jij en je man erg genieten van de vrijheid en leuke dingen doen en beleven, dan vind ik dat erg zinvol. Misschien dat je nog eens tegen een interessante vrijwilligersklus aanloopt? Dat doe ik ook (al kan ik er dus helaas niet over bloggen) en dat is geinig en nodig ook nog.

  Geliked door 1 persoon

 4. Je blog geeft mijn gedachten weer. Fijn om lezen dus. Ik deed het minder jaren, maar wel ik dezelfde branche. Nu ook pensionada, soms nog met heimwee of lichte schuldgevoelens. Van het nu en leven genieten is de boodschap

  Geliked door 1 persoon

 5. Een mooie overpeinzing… Zelf ervaar ik vakanties altijd als tekort en kijk ik met gemengde gevoelens naar het moment dat ik ook pensionado zal worden… Enerzijds de vrijheid en de ruimte om te doen wat je zelf wilt doen, net als in de vakantie, anderzijds de structuur die uit mijn leven verdwijnt, en toch ook wel het gevoel dat ik een bijdrage aan de maatschappij lever. Ik denk dat ik na mijn pensionering vrijwilligerswerk ga doen. Echter, het duurt nog wel vijf, zes jaar voor het zover is en al die tijd hoop ik jou als lichtend voorbeeld via je weblog te kunnen volgen!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s