Open Monumentendag 2018

We gingen een route volgen langs een aantal open monumenten in Amsterdam. We startten bij het van Brants-Rus hofje. Aan de voorkant lijkt het een mooi grachtenpand,

maar eenmaal door de voordeur kom je op een binnenplaats, die omgeven is door kleine woningen. Vroeger door Van Brants-Rus beschikbaar gesteld aan arme alleenstaande vrouwen, die langer dan 7 jaar lid waren van de Lutherse kerk.

Nu zijn het studentenwoningen. Enkele van de huidige bewoners leiden de bezoekers rond. Eén kamer is nog in de oude staat

en de regentenkamer is ook nog in al zijn schoonheid te bewonderen.

Verder hebben ze nog een mooie binnentuin, aangelegd door Mien Ruis.

Bij het volgende adres, dat we wilden bezoeken troffen we een flinke rij, waar we niet in gingen staan. Dan maar naar de ambtswoning van de burgemeesters aan de Herengracht. Daar was zelfs een nóg langere rij te bewonderen. Het had te maken met rondleidingen, die gegeven werden. Daardoor lieten ze steeds maar een groepje naar binnen. Logisch voor de organisatie om het behapbaar te houden, maar voor ons was het minder.

Misschien hadden we meer kans in een wijk iets verder uit het centrum gelegen. Dus op naar de Pijp. Daar aangekomen na een pittige wandeling, stonden we voor een gesloten deur. Tjonge het zat ons niet mee. Dan maar even uitrusten met een troostgebakje.

De Bazaar aan de Albert Cuyp staat dan weliswaar niet op de open monumentenlijst, maar het is een prachtig gebouw en restaurant. Zelfs de WC’s zijn het waard om op de foto gezet te worden.

We hadden een gezellige middag, maar volgend jaar pakken we het anders aan, zodat we iets meer monumenten kunnen bezichtigen.

19 gedachtes over “Open Monumentendag 2018

  1. Wij deden dit jaar Den Haag. We waren er mooi op tijd en dus was de rij op het Binnenhof nog niet lang. Had overigens vooral te maken met bewaking. De bibliotheek (Handelingen van de Eerste en Tweede Kamer) daar was een topper.
    De rij voor het Kabinet van de Koning lieten we links liggen en togen verder Den Haag in. Voor hofjes, kerken enzovoort. Reuze leuke dag.

    Geliked door 1 persoon

  2. Wat wonderlijk dat er achter dat trapje zo’n heel complex woningen ligt. Je zal er maar mogen wonen als student, lijkt me géén straf. Toch ook een soort hofje.
    Een weekend per jaar is gewoon te weinig om de monumenten open te stellen, door de drukte kom je haast nergens aan toe, vooral de zondag is het druk. ,

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s