Nelleke en Betje

Voor de tweede keer deze week zat ik bij een gesprek over boeken met een schrijver, een soort overdosis. Boeken bij Betje is een nieuw initiatief vanuit het Betje Wolff museum in Midden Beemster. Mijn vriendin maakte ons erop attent, want zij doet vrijwilligerswerk in dat museum. Ik hoopte op een interessantere avond dan in het De la Mar-theater. En dat werd het ook. Een verschil van dag en nacht.

De eerste avond was Nelleke Noordervliet te gast. De interviewer was Alexander Reeuwijk. Hij had alles goed voorbereid en Nelleke is een begaafd vertelster. Haar brede belangstelling, belezenheid, nieuwsgierigheid en gevoel voor historisch perspectief kwamen door de goede interviewstijl prima uit de verf. Het was genieten. Wat een interessant gesprek, de tijd vloog voorbij! Nelleke Noordervliet was de eerste schrijver, die men uitnodigde van een serie. Zij heeft iets met Betje Wolff, die ze vaker in haar werk heeft genoemd en beschreven, vandaar dat ze dolblij was met de uitnodiging om in het huis van Betje op visite te mogen komen.

Nelleke vindt, dat er in Nederland te weinig aandacht is voor schrijvershuizen. In landen als Engeland en Frankrijk zie je overal plaquettes op voormalig woonhuizen van schrijvers. Door te kijken in huizen en in de omgeving ervan leer je veel over iemands persoonlijkheid. In de essaybundel ‘Schatplichtig’ gaat Nelleke verder in op het feit dat literaire fictie de verwevenheid van schrijvers is met hun directe omgeving en met wetenschap.  Ook is een schrijfproduct nooit los te zien van historie en actualiteit. Ik ga deze essaybundel lezen, dus ik kom hier nog uitgebreider op terug.

En inderdaad voelde het net of we bij Betje Wolff op bezoek gingen. We dronken koffie uit klassieke koffiekopjes en we kregen er een Betje Wolff bonbon bij. Die is niet uit haar tijd, maar bedacht door de mensen van het museum. Ze zijn nu ook te koop, dus als je eens een toepasselijk cadeautje zoekt…………Ze smaken heerlijk.

 

 

 

 

 

 

Mijn vriendin opende de avond. Het was spannend, maar ze deed het met een gemak alsof ze nooit iets anders gedaan had. Zo leuk om te zien. Aan haar viel ook de eer te beurt om als afsluiting een cadeautje aan te bieden aan Nelleke Noordervliet. Dat is nog eens leuk vrijwilligerswerk, wat zij doet! De foto’s zijn helaas niet zo best vanaf de donkere zolder bij Betje.

 

 

 

 

 

 

 

Zelf zat Betje mee te luisteren naar het gesprek in haar schrijverskamertje.

15 gedachtes over “Nelleke en Betje

  1. Je boft maar Jeanne. Wat leuk. Dat huisje zou ik ook graag bezoeken. En Nelleke Noordervliet kan interessant uit de hoek komen, dus haar had ik ook graag gehoord – ondanks dat ik de vorige keer schreef dat ik schrijvers liever niet zie… maar de uitzonderingen bevestigen de regel.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s