Van villa Russenduin tot Huize Glory

Het mooie weer lokte ons naar Bergen aan Zee. We waren van plan om te lunchen aan zee en daar een flinke wandeling aan vast te knopen. We komen daar vaker, dus zouden we ons op bekend terrein begeven. Het liep toch anders. Eerst reden we met de auto tot bij zee. Ik zag iets daarvoor een bord staan, dat verwees naar Huize Glory. Dat bord had ik nog nooit eerder gezien of was me niet opgevallen. Het maakte me nieuwsgierig, maar het strand lonkte ook. Dus we reden verder. Het parkeergeld was echter dusdanig hoog, dat we rechtsomkeert maakten en op zo’n 4 kilometer voor het strand een gratis parkeerplaats opzochten. Dan maar lopen naar het strand. Dat is altijd een prachtige wandeling door de duinen. Er zijn veel paden, dus vandaag liepen we toch weer ergens waar we nog niet eerder waren. We kwamen uit op een groter fietspad en tot onze verbazing staan we pal naast de oprit naar Huize Glory. Hoe is dit mogelijk? Twee keer in zo’n korte tijd. Nu konden we de lokroep niet meer negeren, dus klommen we het hoge duin op. En wat een verrassing was dit gebouw, opgetrokken in de stijl van de Amsterdamse school.

De toren was ons bekend, want die torent boven het duingebied uit en is al vaak ons baken geweest bij het wandelen in de duinen. Maar dat er zo’n prachtig gebouw bij hoorde, was een verrassing. We lunchten heerlijk op het terras met uitzicht op zee.

Alles was zo mooi in oude stijl gehouden. Het was niet gelikt gemaakt, als je begrijpt wat ik bedoel, maar de sfeer van vroeger was intact. De lambrisering en de tegels op de grond en muren waren allemaal authentiek en zo prachtig. Ik keek mijn ogen uit. Toen bleek, dat je ook de toren mocht beklimmen. Die ligt op het hoogste duin, het Russenduin genoemd, naar een veldslag in 1799 tussen de Russen en de Fransen. Dus het is een uitkijkpunt van jewelste, zeker op zo’n heldere dag als vandaag. Naast het uitzicht vond ik het erg leuk om te zien hoe die toren in elkaar zat. Via een klein trapje kwamen we kruip-door-sluip-door, gebruikmakend van allerlei trappen , boven. Halverwege kon je naar buiten op een soort dakterras. Boven bleef je achter glas, maar je kon in het vierkant lopen om het prachtige uitzicht te bewonderen. Het was niet gerestaureerd, maar nog heel authentiek.

Ik werd ál nieuwsgieriger naar de geschiedenis van dit huis. Daar kon ik op internet gelukkig veel over vinden. Dus als je wil weten waarom dit huis vroeger Villa Russenduin heette, waar het voor gebruikt is in de loop der jaren en hoe het nu geworden is tot Huize Glory, een café-restaurant met hotelfunctie, dan kun je dit artikel lezen.

Als je in de buurt komt is het een aanrader!

14 gedachtes over “Van villa Russenduin tot Huize Glory

 1. Wat een ontdekkimg, ook mooi de informatie hierover. Ik ben vaak in Bergen, ken ook het torentje, maar ik heb het nooit bezocht.
  Als kind at ik heel slecht en dreigde mijn ouders dat ik moest eten, anders moest ik naar een vakantiekolonie. Toen het zo dreigend klonk leek het voor mij heel erg om daar te moeten zijn.
  Er zijn er natuurlijk meer in N-H, maar het was vast een geweldige therapie/vakantie geworden.
  Ik ga deze natuurlijk ook bezoeken.
  Niet altijd kom ik aan het lezen toe, maar ik geniet ervan.
  Wat zijn jullie toch ondernemende, actieve mensen. Geweldig dat wij mee kunnen genieten door de blogs.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s