Zinvol of niet?

Ik geniet als nooit tevoren van het leven sinds ik met pensioen ben. Het lijkt wel alsof ik alles aan het inhalen ben, waar ik tijdens mijn werkzame leven niet aan toe kwam of me geen tijd voor gunde. Zo heb ik me met hart en ziel op fotograferen gestort en ook aan het bloggen besteed ik behoorlijk wat tijd. Daar komt het dagelijkse wandelen en lange-afstands-wandelen bij, schilderen, lezen en zingen. En zo zijn er nog wel wat dingen, die als ze op mijn pad komen zich van mijn aandacht kunnen verzekeren. Het komt erop neer, dat ik me geen moment verveel, waar ik best bang voor was, want ik had eigenlijk nooit hobby’s. Soms kom ik gewoon tijd te kort. En dat met alleen maar dingen doen, die ik leuk vind om te doen. Het voelt goed, maar ik stel me wel eens de vraag of ik niet erg egoïstisch bezig ben en of dit nou een zinvol leven is. Wanneer is iets zinvol? Alleen als je maatschappelijk iets bijdraagt of als je vrijwilligerswerk doet en dus expliciet iets voor iemand anders doet?

Ik merk dat ik als mens meer mezelf ben, beter functioneer als toen ik werkte. Mijn creativiteit komt er een beetje meer uit. Niets hoeft meer, alles mag. Met als gevaar, dat je indut en lui wordt, maar daar heb ik geen last van. Er is zoveel te genieten in het leven. Als je ergens zin in hebt, is het zinvol las ik ergens.

Als je dan op een dag in een blog leest, dat er iemand is die mijn manier van wandelverslagen maken erg kan waarderen. Als diegene mij plaatst naast een rijtje van bekende namen, dan kan mijn dag niet meer stuk. Ik voel me zeer vereerd en eigenlijk is dit een bevestiging dat het best zinvol is, waar ik mee bezig ben. Ook met mijn bezigheden kan ik iets betekenen voor een ander, hoewel ik vind, dat je ook wel eens iets alleen voor jezelf mag doen. Het geeft mij voldoening en en dus ga ik lekker door met alles wat ik leuk vind om te doen en datgene wat op mijn pad komt. Zolang als me gegeven is. Heerlijk.

14 gedachtes over “Zinvol of niet?

 1. Eens, helemaal eens. Als je een leven lang hebt bijgedragen aan de maatschappij, mag het heus een tandje minder. Doe vooral de dingen waar plezier aan beleeft en doe je volgers op die manier een groot plezier. Pluk de dag!

  Geliked door 1 persoon

 2. Alleen maar dingen doen die je leuk vindt, maar je doet daar toch veel anderen weer een plezier mee. Ik vraag me ook weleens af of ik niet eens iets aan vrijwilligerswerk moet gaan doen, voel me ook weleens bezwaard dat ik het niet doe, maar ik heb ook geen idee wanneer ik het zou moeten doen. Het is goed zo hoor, lekker genieten!

  Geliked door 1 persoon

 3. Het was voor mij wennen niet meer te moeten werken. Heb wel even een dipje gehad maar dat kwam waarschijnlijk omdat ik niet echt met pensioen gegaan ben maar weg bezuinigd. Inmiddels is ook mijn leven weer zinvol geworden.

  Geliked door 1 persoon

 4. Play it by ear, Jeanne. Het kan best zijn dat je in een later stadium weer andere dingen gaat doen. Geniet gewoon van je vrijheid en vul je dagen met wat jij leuk vindt. Zinvol? Hm, dat is voor de een dit en voor de ander dat. Dat maakt het leven juist zo interessant.

  Geliked door 1 persoon

 5. Diezelfde vragen heb ik me drie jaar geleden ook gesteld, ik herken de twijfels.

  Maar ik herken ook hoe heerlijk pensioen kan zijn, en hoe er eindelijk tijd komt voor alles wat een heel leven is uitgesteld.

  Kortom : niks moet, niksen mag, hoewel jij een bezige bij blijft!
  Doe zo voort, wijze raad van een ervaringsdeskundige 🙂

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s