Jan Svankmajer

In de donkere museumzalen van Filmmuseum Eye wordt je aandacht getrokken naar veel filmschermen. 7 films zijn er te zien. Waar begin je te kijken.  Ik gunde mezelf amper de rust om zo’n film helemaal uit te kijken, want er waren er zoveel. En elke film was weer een staaltje animatiekunst van de bovenste plank. De Tsjechische kunstenaar Jan Svankmajer laat zien, dat je alles kunt laten bewegen, voedsel, speelgoed, gereedschap, je kunt het zo gek niet bedenken of hij heeft het in een animatie tot leven gewekt. De films blijken op Youtube te staan. Om een indruk te krijgen laat ik deze samenvattende trailer zien, die in de bioscoop als voorfilm draait. Volkomen surrealistisch, wat een fantasie zit erin.

Jan wordt nu gezien als één van de grootste animatiemeesters van deze tijd. Maar er is hem in de jaren zeventig lange tijd een filmverbod opgelegd. Hij verstopte namelijk nogal wat politieke boodschappen in zijn films. Maar ondanks het verbod bleef Jan beeldende kunst maken. Tussen de filmschermen stonden dan ook allerlei objecten,

bizarre sculpturen,

tekeningen

en encyclopedische collage-serie Svänk-meyers Bilderlexicon.

Je komt niet uitgekeken! Ik vond het heel interessant en kunstig gemaakt. Het is een andere beleving dan in een normaal museum, maar het is me goed bevallen.

10 gedachtes over “Jan Svankmajer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s