Das schweigende Klassenzimmer

Das schweigende Klassenzimmer is een Duitse speelfilm over een Oost-Duitse examenklas, die twee minuten stil is voor de slachtoffers van de Hongaarse Opstand van 1956. Het waargebeurde verhaal is gebaseerd op de roman van Dietrich Garstka, één van de leerlingen uit die klas. De film kijk je als een soort geschiedenisles.  Twee jongens steken stiekem de grens over en zien in de bioscoop beelden over de Hongaarse opstand. Ze slepen de klas mee om in het geheim naar de westerse radiozender te gaan luisteren. Daar horen ze dat de Hongaarse opstand, weer neergeslagen wordt. Ze besluiten 2 minuten stilte te houden uit solidariteit met de Hongaren, vóór de les begint. Die actie wordt door het schoolbestuur zwaar opgenomen met verstrekkende gevolgen voor de klas. Een mooi verhaal, hier en daar misschien wat teveel doorspekt met Duitse emoties, maar het geeft alleszins een duidelijk beeld van het leven in de DDR, met al zijn vrijheids-inperkende maatregelen, toentertijd..

6 gedachtes over “Das schweigende Klassenzimmer

 1. Zelfs toen we zo’n tien jaar geleden in Hongarije waren, voelde je nog aan de mensen dat ze lang onder communistisch bewind hadden geleefd. In het hotel heerste een rustige sfeer. Er was enorm veel personeel. Ieder deed een taak of ‘eenvoudig klusje’. Alles op het gemakje. Geen stress. Bijvoorbeeld bij het ontbijt was er 1 dame die allen maar je aanwezigheid noteerde. Er was 1 dame bij de lift, er was 1 dame die enkel koffie inschenkte… Het deed bevreemdend aan. Daar konden wij alleen maar van dromen op het werk…
  Er reden ook nog trabantjes! Lijkt me zeker een interessante film.

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat een moedige daad van die scholieren!
  Het lijkt me inderdaad een mooie film, vast niet voor het grote publiek maar meer voor ‘het filmhuispubliek’. (mag ik dat wel zo zeggen😉?)
  Op het blog van mijn zwager kwam ik ook deze film tegen. Hij had deze beklemmende film in Vlissingen gezien. Hij en z’n vrouw waren trouwens toen de enige bezoekers maar dat zal meer met het tijdstip te maken hebben gehad, denk ik!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s