Nae ’t zuuje

Heerlijk, ik mocht mezelf weer even onderdompelen in het carnavalsgedruis. In de trein richting het zuiden is de sfeer anders dan normaal. Het rood-geel en groen steekt fel af tegen de saaie winterkleding. In de coupé is men druk met het schmincken van elkaar. Verder zijn er mensen, die geheimzinnige tassen meedragen (zoals ikzelf). Hoe zuidelijker ze meereizen in de trein, hoe meer ik ze verdenk van het meevoeren van een carnavalsoutfit. Want ja, dat hoort erbij als je naar de optocht gaat kijken.

In de stad zie je carnavalsvierders van alle kanten richting het centrum gaan

Over de oude brug is de optocht al aan het trekken.

Het Mooswief staat weer in vol ornaat op de Markt. Zondagmorgen heeft prins Carnaval haar traditiegetrouw een groentekrans omgehangen.

Op het Vrijthof is ze opgehesen zolang als Carnaval duurt en dat is tot Carnavalsdinsdagavond om 24.00 uur. Dan halen ze het Mooswief (groente/marktvrouwtje) weer naar beneden, een jaarlijks terugkerend ritueel, waarbij menig traantje schijnt te vloeien.

Er rijden maar weinig praalwagens mee in Maastricht. De optocht heet Bonte stoòrm en iedereen jong en oud loopt  mee. Het is leuk om al die mensen zo te zien genieten of je nu toeschouwer bent of zelf meeloopt.

 

11 gedachtes over “Nae ’t zuuje

  1. Ik woon in de buurt van Bergen op Zoom en daar hebben de feestvierders een stuk vitrage oom en zijn verder ook helemaal opgetut, maar geen speciale kleren, wel veel bloemen overal. En aan de huizen versiersels en koppen.
    Als Amsterdamse kan ik me er weinig bij voorstellen wat daar nu de lol van is.
    Maar gelukkig kan en mag iedereen doen wat hij wil.
    Alleen lastig dat ik bij de kringloop voor een dichte deur stond, zit gewoon niet in mijn struktuur om daar aaan te denken

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s