Poortwachters 51

De Binnenhof is een 18e eeuwse pastorie, in de 19e eeuw uitgebouwd tot villa voor freule Verwolde.

We hadden een hele tijd over het landgoed Verwolde gelopen, tijdens deze etappe van het Pieterpad. Aan de rand van het landgoed, vlakbij Laren, sierden de poortwachters de statige villa met de grote tuin.

Blijkbaar had de familie niet genoeg aan één kasteel. Of moeders wilde kleiner gaan wonen? Wie zal het zeggen. Deze poortwachters zullen wel weten hoe het zit, maar ja, het zal hun een zorg zijn. Ze waken gewoon door.

7 gedachtes over “Poortwachters 51

 1. Goedemorgen Jeanne,

  die poortwachters van jou…
  Wat een schitterend terugkerend “evenement”!
  Deze zijn mooi, vanwege hun strenge blik en tegelijkertijd dat groene waasje….

  Groetjes van Marlou

  .

  Geliked door 1 persoon

 2. er woont nu vast geen freule meer, freules kregen nooit kinderen, denk ik. In Maarn woonde naast mijn schoonmoeder ook een freule, in een bescheiden landhuis samen met haar vriendin, een gepensioneerde verpleegster. Het was een gerespecteerd stel: de freule en de zuster. Ze hadden over alles een mening en die mening werd geëerbiedigd. Behave toen ze zich verzetten tegen verandering van hun straatnaam: zij woonden aan het Elzenlaantje en de gemeenteraad had besloten dit te wijzigen in Sportlaan, omdat achter het idyllische adeliijke huisje een voetbalveld was aangelegd. Tegen de vulgarisering van de moderne tijd waren de freule en de zuster machteloos.

  Geliked door 1 persoon

 3. Met of zonder poortwachters, een mooi optrekje had die freule. Daar heeft ze vast heel hard voor moeten werken om zo’n huis te kunnen bezitten. (super grote knipoog) Toch wel makkelijk als je dat zo in je schoot geworpen krijgt. Maar misschien is freule zijn, wel een heel zwaar beroep? 🙂

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s