Museum Betje Wolff

We waren in museum Betje Wolff om een lezing over poëziealbums bij te wonen.

Na afloop mochten we even door het museum dwalen, dat gevestigd is in de vroegere pastorie. Betje trouwde met de 30 jaar oudere dominee en kwam zo vanuit Vlissingen in Middenbeemster terecht. Alleen al door het grote leeftijdsverschil is het niet zo gek, dat de twee erg aan elkaar moesten wennen. Betje was best vrijgevochten, maar de dominee een wijs man, die Betje veel vrijheid gaf. Ze kon veel tijd besteden aan schrijven en ze werd een geliefd persoon in het dorp. Nadat de dominee overleden was is ze vertrokken uit de polder. Ze was ondertussen bevriend geraakt met Aagje Deken en beide schrijfsters gaan samenwonen en werken o.a. bekend van Sara Burgerhart. Ze liggen op een kerkhof in Scheveningen begraven. Voor Betje was de Middenbeemster eigenlijk dus een tussenstation.

Het huis en inrichting is zoveel mogelijk in de oude staat. Dat is te merken aan de tocht door de ramen en de oude kierende houten vloeren. Het is leuk om je even in de 18e eeuw te wanen en je voor te stellen hoe het leven toen was. Zo’n huis was niet warm te stoken. Het was ’s winters echt geen pretje daar, ondanks haardvuren en zo. En dan kom je zowaar Betje tegen, die het nog maar steeds druk heeft met schrijven.

13 gedachtes over “Museum Betje Wolff

 1. Ik heb vroeger Saartje Burgerhart moeten lezen. Maar ik herinner me er helemaal niets meer van. Maar dat museum is op de fiets natuurlijk goed te doen. Je schreef er al eerder iets over en toen nam ik me dat al voor. Maar nu zal ik het ook echt op mn lijstje zetten

  Geliked door 1 persoon

 2. Hoi Jeanne,

  Ja… Betje Wolff en Aafje Deken.
  Die twee zijn belangrijk geweest in de schakel naar vrouwenemancipatie.
  Wij moesten op school het boek lezen. Het was hun belangrijkste boek…

  Lijkt me een gaaf museum!
  Groetjes van Marlou

  .

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s