Voorjaarsklassieker

Het voorjaar is de ultieme tijd om een rondje door de Beemster te fietsen. Het was ideaal fietsweer, hoewel de wind gaandeweg wat meer ging opsteken. Maar gelukkig heb ik goed in de luwte leren fietsen, dus de eerste 50 kilometer van dit seizoen heb ik weer in de benen. En wat hebben we genoten!

Via Middelie en Oosthuizen reden we naar het noordelijke Schermerhorn. De eerste rustpauze gebruikten we om even een blik in de kerk te werpen. Altijd mooi, beschilderde plafonds en schepen in de kerk. De betekenis daarvan moet ik nog eens achterhalen.

Vanaf Schermerhorn kregen we de wind iets meer in de rug toen we richting de Rijp en Middenbeemster fietsten. Eindelijk zagen we daar bollenvelden en natuurlijk moest ik even stoppen voor wat foto’s.

Het blijft toch een bijzonder gezicht, die kleurenpracht. Het hele jaar door is groen de hoofdkleur, maar nu is het een paar weken even anders. Dus voordat die tulpen gekopt worden moesten ze nog even vastgelegd worden.

Om af te slaan in zuidelijker richting, waarbij we de wind op de kop zouden krijgen namen we de Zuiderweg, de verste lange weg richting Purmerend. Het stratenplan van de Beemster (diende als voorbeeld voor New York) is recht toe recht aan.  Je kunt bekijken welke weg het meest geschikt is wat betreft begroeiing en bebouwing, zodat je het minste last van de wind hebt. Alle wegen leiden uiteindelijk naar Purmerend en daar moesten wij langs om thuis te komen.

18 gedachtes over “Voorjaarsklassieker

 1. Hoi Jeanne, Wat is het er mooi. En nog koffie met appelgebak gedaan in ‘s Lands Welvaren? Is onze vaste stek tijdens de Nijmeegse training Heiloo/Hoorn. Met groeten Ton

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik herinner mij nog fietstochten door de Beemster bij mijn vader achterop, toen ik 4 jaar was.
  In mijn herinnering bleef een beeld van weelderige bossages,, langs alle wegen stonden hoge bomen en vanaf mijn zitje achterop zag ik in al die bomenrijen grote bossen. Die bollen heb ik later nòg eens gezien, in de buurt van Lisse en ik schrok van de stinkende vervuilde sloten tussen die kleurige velden. Dat is 20 jaar geleden, Intussen is er een wet oppervlaktewater dus ik denk dat de bollenboeren intussen andere middelen gebruiken.

  Geliked door 1 persoon

 3. Die tulpenvelden zijn echt toch wel prachtig. Wat ik me afvraag : als snijbloem zijn ze toch wel net iets te ver “open”. Als ze dan niet als snijbloemen moeten dienen, waarvoor dan wel?

  Geliked door 1 persoon

 4. Ah, de voorjaarsklassieker. Ik dacht heel even dat je mee had gedaan aan de Amstel Goldrace! 😂Ook een voorjaarsklassieker, toch? Maar jullie hebben in ieder geval wèl gefietst en volgens mij, zo heerlijk rustig en genietend met oog voor de omgeving en de natuur, was dat vast veel leuker dan die hele Amstel Goldrace!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s