David Hockney en Vincent van Gogh

Samen met de dochter van mijn drie jaar geleden overleden vriendin ging ik naar het van Gogh-museum. Toen mijn vriendin nog leefde gingen we vaker met zijn drieën op stap. Nu besloten we met zijn tweeën de draad weer op te pakken. Op het aangegeven tijdslot sloten we aan in de rij bij het van Gogh-museum. Gelukkig ging het snel en waren we zo binnen. Maar het was duidelijk, dat we daar niet de enigen waren.

B en ik lieten eerst David Hockney aan het woord in een film over zijn werk, waarbij hij ook inging op de mogelijke raakvlakken met van Gogh. Het gaat om goed leren kijken, wist hij te vertellen en dat kon Vincent ook als geen ander. David heeft al 60 jaar schilderen erop zitten. Hij oogst nu ook bekendheid door zijn werk op de computer, i-pad-schilderijen.

Je mag geen foto’s maken van het werk, behalve van de projecties in de hal.

Dat vond ik erg jammer, want nu zie je overal dezelfde, onderhand geijkte, schilderijen, terwijl hij zoveel meer gemaakt heeft. Erg onder de indruk was ik van zijn houtskooltekeningen, ook in portrettekenen was hij erg goed. En de grote werken van landschappen waren voor ons inspirerend. Kortom, die David blijft nog wel even nazingen in ons hoofd.

Met sommig werk was het duidelijk, dat Hockney zich heeft laten inspireren door van Gogh. Toch kwamen we ook werk tegen waarin we invloeden van Matisse en Seurat herkenden. Maar omdat deze tentoonstelling in het van Goghmuseum plaatsvindt, zullen Vincents kenmerken eruit gelicht worden.  Je kunt nu immers ook meteen naar het werk van van Gogh gaan kijken. Helaas vonden wij het in dat gedeelte van het museum teleurstellend. Dat kwam doordat het erg donker was in die zalen, het publiek stond 5 rijen dik en aangezien het verhoudingsgewijs klein werk is, hadden we het vrij snel gezien. Had ook met een bepaalde verzadiging te maken, want het werk van van Gogh blijft natuurlijk prachtig.

Maar we genoten van Hockney, hebben heerlijk bijgepraat, herinneringen opgehaald en we hebben besloten, dat  museumbezoeken samen voor herhaling vatbaar zijn.

8 gedachtes over “David Hockney en Vincent van Gogh

 1. Hoi Jeanne,

  wat leuk, dat je nu ook geweest bent.
  En samen is toch wel heel fijn!
  Ik ging alleen… dat heeft ook wel wat, maar je wilt zo nu en dan iets ergens over zeggen…
  Ik vond het een heerlijke expositie

  Groetjes van Marlou

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s