Domaine de Chantilly

Als zo ’n landgoed met kasteel zowat in je voortuin ligt, moet je dat natuurlijk wel eens van dichterbij gaan bekijken. Vandaag liepen we dus de poort door en het kasteel binnen.

Eigenlijk is dit kasteel een museum. Le musee Conde, vernoemt naar de laatste eigenaren. Het is een verzameling kunstschatten, van de familie, maar ook vanuit heel Frankrijk. Het kasteel is geschonken aan het Institut Francaise, maar de laatste eigenaar had testamentair bedongen, dat er niets veranderd mocht worden aan het kasteel en dus ook niet aan de stijl van het ophangen van alle kunst. Er hangt een enorme schat aan schilderijen kris kras door elkaar, lijst aan lijst. Een beetje a la Louvre in Parijs.

Chantilly had ook een aardewerk fabriek en daar was ook wat van te zien. De oudste voorbeelden werden gemaakt van mergel als grondstof. Hun inspiratiebron was het Chinese porselein.

Het gebouw zelf had indrukwekkende aankleding, rijk versierd met muurschilderingen en ornamenten.

Je kwam ogen tekort in de galerie van de veldslagen,

De gigantische bibliotheek

de muziekkamer en zo verder.

Bij de prijs inbegrepen zat ook het park. Daar zal ik later meer van laten zien.

12 gedachtes over “Domaine de Chantilly

 1. Heel lang geleden ook eens geweest. In de Orangerie kas was een Dali tentoonstelling en ik kocht er toen een poster van Gala, zijn muze voor de verjaardag van mijn zus. Toevallig is ze vandaag dus weer jarig

  Geliked door 1 persoon

 2. Tijdens een groot feest op het kasteel van Chantilly (een dorpje in Frankrijk) introduceerde François Vatel de Crème Chantilly, aldus Wikipedia. Een koninklijke slagroom dus!
  Slagroom heet in het Frans dus Chantilly.

  Geliked door 1 persoon

 3. Die heerlijke bibliotheek. De kinderen waren flabbergasted van de hoeveelheid. Alles was rijk en veel. Het park is fijn om door te lopen en de indrukwekkende beelden in het hoofd tot rust te laten komen. Het theehuis een aanrader. ❤

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s