Kes

Met plezier las ik dit boek van Barry Hines uit 1968. Niet te dik, dat vind ik een pré. De oorspronkelijke titel is A Kestrel for a Knave.  Het verhaal deed me wel aan Siske de Rat denken, vanwege de schrijnende toestanden in het leven van Billy Casper. Hij is ook zo’n arbeidersjongen, die af en toe wel eens katenkwaad uithaalt. Hij groeit op in de jaren zestig van de vorige eeuw zonder vader, een hulpeloze moeder en een broer, die een dronkenlap is, in de straatarme Engelse mijnstreek Yorkshire. Over het algemeen is Billy een lieve jongen, die gewoon niet begrepen en gekend wordt in zijn omgeving. Maar totdat het hem lukt om een valk af te richten. Hij heeft alles over voor dat dier. Eindelijk ziet een leraar op school, wie Billy echt is en hoe knap hij dat gedaan heeft. Helaas denkt niet iedereen zo positief en het boek heeft dan ook een dramatisch einde.

In 1969 is er een speelfilm van gemaakt door Ken Loach, wat ik me goed kan voorstellen. Ik begreep dat daar best wel afgeweken is van het boek, ook om filmtechnische redenen. Maar de schrijfstijl is heel beeldend. Ik zag het hele verhaal, de mensen, het landschap helemaal voor me. Geen film nodig voor dit prachtige boek!

6 gedachtes over “Kes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s