Oud – Velsen

Ook het bezoek aan Oud-Velsen oftewel Velsen-Zuid nodigt uit om er nog een blogbericht aan te wijden. Het schilderachtige dorpje met zijn 18e eeuwse uitstraling was zo’n verrassing voor mij.

Wij zijn er even doorheen gelopen, maar als je googelt blijkt het een hele lange geschiedenis te hebben. Zo stamt de Engelmunduskerk al uit de 8ste eeuw en de naamdrager Engelmundus, die gezien wordt als de stichter, hoorde bij de twaalf metgezellen, die met de Engelse monnik Willibrordus rondtrokken om de Friezen te bekeren. Willibrord heeft vijf kerkjes gesticht, maar het is niet zeker of deze kerk van oud-Velsen daartoe behoorde.

Het meest schokkend in de veelzijdige geschiedenis vind ik wel dat het dorp in de jaren zeventig van de 19e eeuw gehalveerd is als gevolg van verbredingen van het Noordzeekanaal. Dit kanaal werd gegraven ten behoeve van de haven van Amsterdam.  Er stond daar aan het kanaal een maquette, waar je kunt zien dat de helft van het dorp nu in het Noordzeekanaal ligt. Best heftig. Helaas vergat ik een foto ervan te maken.

Wat je nu nog ziet is dat er allerlei straatjes uitkomen bij het kanaal, dat hier een bocht maakt. Heel apart. Met aan de overkant Tata Steel en andere industrie.

Het gedeelte dat nog over is van het oude dorp is nu beschermd dorpsgezicht. Komend weekend zijn de open monumentendagen. Volgens mij is dit een heel leuk doel om te bezoeken, want er is nog veel meer te vertellen over dit dorp. Kijk hier maar eens. Helaas ben ikzelf niet in de buurt. Het is maar een tip.

11 gedachtes over “Oud – Velsen

 1. Hoi Sjanne,

  ja… Oud-Velsen… ik vind het ook een prachtig dorpje.
  Met mooi weer fiets ik er morgen even doorheen.
  Ik wist niet dat de helft ervan in het Noordzeekanaal ligt.
  Wat zal dat een verdriet gegeven hebben…

  Prettig weekend!
  Marlou

  .

  Geliked door 1 persoon

 2. Hé. die kerk ken ik. Vrienden van ons (allebei inmiddels overleden) kerkten in de Engelmundus. Toen ze daar een huwelijksjubileum vierden hebben wij een speciale dankdienst meegemaakt. Ik vind die hele oude eenvoudige kerken het allermooist.

  Geliked door 1 persoon

 3. Dat verwacht je inderdaad niet. Velsen is voor mij verbonden aan industrie en de Velsertunnel.
  Ooit in de jaren zestig deden mijn ouders aan vakantie woningruil. Wij waren toen in Haarlem Noord, tegen Santpoort aan. Natuurlijk gingen wij naar de Velsertunnel. Dat was toen iets bijzonders. Maar Velsen zelf heb ik niet gezien…..

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s