Hanzestadjes

In Nederland hebben we 9 Hanzesteden. In totaal zijn er zo’n 200 in Noord Europa. Die steden behoorden tot de Hanze, een verbond tussen Duitse en Noord-Europese handelssteden van de 13e tot de 18e eeuw. Door samen te werken in een verbond probeerden deze steden hun handel te beschermen en uit te breiden. Ze zijn allemaal met elkaar verbonden door water. Hier in Nederland waren de vroegere Zuiderzee en de IJssel dé waterwegen voor het drijven van handel. Hanzesteden zijn dus al in de Middeleeuwen rijk geworden en hebben die rijkdom nog eens vergroot in de Gouden Eeuw met de handel van de VOC. Wij bezochten een paar van die stadjes tijdens ons foto-weekend.

Harderwijk lag als eerste op de route. Daar is niet meer veel te zien van echte historische pandjes. Aan de stadsmuur en de poort naar de Vischmarkt zie je dat het een vestingstadje is geweest. Die Vischmarkt is dan ook nog een pareltje, maar in de rest van Harderwijk is de sloophamer gehanteerd en zijn alle echt oude gebouwen vervangen.

In Elburg lijkt men beter te zijn omgegaan met de culturele erfenis. Voordat je de stad binnengaat door de poort in de stadsomwalling,

kom je langs een haventje met louter oude houten schepen. Ze zijn niet zo oud als de kogge, hét schip dat door de Hanze in de Middeleeuwen gebruikt werd voor de handel. Maar deze hier in Elburg zijn ook mooi authentiek.

De stoepen zijn nog van kiezelstenen gemaakt met een afbeelding, die weergeeft welk bedrijf hier gehuisd heeft.

Elk inkijkje of doorkijkje is sfeervol, fotogeniek.

We kwamen er niet uitgekeken. Het was genieten.

11 gedachtes over “Hanzestadjes

 1. Hey Sjanne,

  wat een leerzaam en fijn blogje.
  9 Hanzesteden! Dat zijn er nogal wat…
  Wat mooi, dat je daar die foto’s kon maken.
  Ik herinner me Elburg ook, van een keer onderweg ergens naar toe.
  Er is een geweldige visboer aan de haven….

  Dagdag… groetjes van Marlou

  .

  Geliked door 2 people

 2. dat heb je mooi gefotografeerd, Harderwijk is niet zo mooi en gaaf als Elburg en Hasselt, maar er is toch nog veel moosi overgebleven en gerestaureerd, in de vijftiger jaren was heel Harderwijk een bouwval.
  Aan de Engelse westkust bij de grote zee inham The Wash ligt het stadje Bishops’s shire, dat ook met de Hanze verbonden was, je kunt in 0ude straten en huizen nog de invloed zien van hanseatisch bouwen. ze zijn er erg trots op.

  Like

 3. ER zijn zelfs 21 hanzesteden in NL, alleen Maasbommel heb ik daarvan niet bekeken, In Duitsland net ten zuiden van Osnabrück raast het er van. Daar heb ik er zo’n 70 gezien. Harderwijk heb ik niet zo lang geleden bezocht, ik moet ook nodig weer eens naar Elburg

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s