Uit het zuiden

Carine Crutzen verwoordt heel mooi, wat dat gevoel toch is, dat je, als je van origine Limburgse bent en naar het zuiden getrokken blijft worden. Ik woon al 46 jaar in Noord-Holland, tevreden en gelukkig. Dat heeft Carine ook. Zij komt uit Heerlen en woont in Amsterdam. Maar die aantrekkingskracht naar dat zuiden blijft. Het is geen heimwee, dat zeker niet. Maar af en toe moet je even bijtanken en je laven aan bekende klanken uit het dialect, het carnaval, fanfaremuziek, het landschap en ga maar door. Leuk om dat eens te horen van een andere Limburgse, die de provincie heeft verlaten.

Het boek gaat over het nest waaruit Carine komt. Hoe ze is opgegroeid, de band met haar ouders, met name haar moeder. Hoe je op een bepaalde manier gevangen blijft zitten in de relatie die je van kinds af aan hebt gehad met je ouders, zelfs als ze oud en ziek zijn. Hoe bepalend die jeugd, dat nest is voor de rest van je leven. Carine heeft al haar herinneringen op willen schrijven, waarmee ze het idee had, dat haar voorbije jeugd niet gestorven is.

Heel mooi beschreven in korte heldere hoofdstukken. Korte zinnen, maar zodanig, dat ze me af en toe flink geraakt heeft. Heel mooi boek, voor mij omdat ik ook Limburgse ben, maar ze laat ook zien, dat het een leven is, dat overal geleefd kan worden, dus een boek voor iedereen.

9 gedachtes over “Uit het zuiden

  1. Leuke boekentip. Ben ook Limburgse. Uit België dan wel. Ik moet terug naar het noorden voor mijn roots. Maar zo leuk elke keer om dan toch weer eens mijn dialect te kunnen spreken. Dat mis ik toch nog het meest.

    Like

  2. Ik kon destijds, iets meer dan 40 jaar terug een uitstekende baan krijgen bij Dow Chemical in Terneuzen. Ik werkte toen op DSM. Ik hoefde alleen maar ja te zeggen, alleen mijn vrouw zei nee. Die kon haar Familie niet verlaten, kon dat haar ouders niet aandoen en ga zo maar door…
    Achteraf heb ik hier ook niet slecht geboerd.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s