Station Haarlem

Als dochter van een spoorwegbeambte heb ik altijd wel iets met stations. Ik liet me dan ook de kans niet ontnemen om, vóórdat we aan de rondwandeling om avondfoto’s te maken in Haarlem begonnen, even op een van de oudste en ook wel mooiste station van Nederland rond te lopen. De eerste Nederlandse spoorlijn werd in 1839 tussen Amsterdam en Haarlem geopend, maar dit station is tussen 1906 en 1908 gebouwd. Het perron, waar we uit de trein gestapt waren stond vol met oude gebouwen in Art Nouveau of Jugendstil. Het houtwerk aan de perrongebouwen springt erg in het oog.

Het toilet heeft het uiterlijk van oude glorie, maar is hypermodern. Zo zijn er ook nog tegeltableau’s te zien van wachtkamer eerste en tweede klasse. (niet op de foto helaas) Nu worden die ruimtes gebruikt voor heel andere doeleinden, maar de versieringen zijn behouden.

Perrons met af en aan rijdende treinen

en af en toe is er even een leeg spoor

De hal mag er ook zijn

en buiten op iemand wachten onder de overkapping is ook geen straf.

Prachtig, dat zo’n monument goed onderhouden en dus bewaard blijft. Zo is het een feestje om met de trein te gaan!

17 gedachtes over “Station Haarlem

 1. als geboren Amsterdammer wist ik het reeds als kind wanneer we met de trein naar Zandvoort gingen, Haarlem heeft een prachtig station, en nu in 2020 vind ik het inderdaad het mooiste station van het land, alleen al die oude spelling in de tegels.
  Maar het heeft een nadeel, het is een roteind lopen naar de binnenstad, op mijn oude voeten.

  Geliked door 1 persoon

 2. Het is een mooi sttion, maar echt niet het oudste. Station Valkenburg in Limburg is uit 1853 en is een rijksmonument. het geldt als het oudste nog bestaande station in Nederland.

  Geliked door 1 persoon

 3. Een prachtig station inderdaad. Ik kan me herinneren dat we ooit na een wandeldag met een groep vrouwen daar op dat station waren en achter de ramen in een zaal mensen de tango zagen dansen, zo mooi. Het is me altijd bijgebleven, station Haarlem en de tango.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s