Opnieuw Olive

Deel 1 heet “Olive Kitteridge”, dat was een enorm succes. De auteur ontving er de Pulitzerprijs voor. Bovendien werd dezer roman destijds verfilmd als HBO-miniserie, nu nog op DVD verkrijgbaar. Maar ik las het tweede boek over Olive Kitteridge van Elisabeth Strout en dat lazen wij met onze leesgroep. Ik vond het een verrassend boek. Het bleken korte verhalen te zijn, luchtig, humoristisch verteld. Olive had altijd wel een connectie met de personen, maar ze had lang niet altijd de hoofdrol.

Samenvatting: In dit vervolg op “Olive Kitteridge’ (2008) is Olive een stuk ouder geworden, gepensioneerd en sinds enige tijd weduwe. In de 13 samenhangende verhalen worden drama’s en tragedies uit het leven van diverse dorpsgenoten uit Crosby verteld, waaronder die van enkele oud-leerlingen uit de periode dat ze wiskunde gaf. Maar ook bijzondere momenten uit het leven van Olive passeren de revue. Zoals de logeerpartij van zoon Christopher uit New York, het optreden als vroedvrouw tijdens een vreselijke babyshower en het toegroeien naar een nieuwe man met wie ze later trouwt. Olive is een struise dame die scherp observeert, oprecht is in haar uitingen maar soms ook bot reageert waardoor mensen zich tegen haar keren. Aan het eind van deze bundel is ze midden 80, krijgt een hartaanval en gaat in een verzorgingstehuis wonen dat ze eigenlijk verafschuwt. Ze weet zich met moeite staande te houden en dealt met angsten voor het ouder worden, de eenzaamheid en de dood. Het boek kan zelfstandig gelezen worden.

3 gedachtes over “Opnieuw Olive

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s