Landelijk Noord

De zon kwam erdoor, dus wij besloten richting Ransdorp te gaan om een wandeling te maken, voordat de regen, die voorspeld was zou losbarsten. De robuuste toren (zonder spits) zie je mijlenver in ons platte Waterland liggen.

Je vraagt je af hoe zo’n klein dorpje aan zo’n grote kerk komt en ook de gebouwen eromheen getuigen van historie. Door even te googelen kom ik te weten, dat de toren al stamt uit 1525 en dat men hier al in de Middeleeuwen een bloeiende scheepvaart had met veel handel en bedrijvigheid.

Vanuit Ransdorp liepen we richting de IJsselmeerdijk en als je die blijft volgen loop je Durgerdam binnen, een langgerekt dorp, dat mee slingert met de dijk. Meestal komen we hier per fiets en dan schijnt de zon in een strakblauwe lucht. Toch vond ik het onder deze grijze omstandigheden net zo pittoresk, want de zon was inmiddels alweer achter een dik wolkendek verdwenen.

We vervolgden de dijk en Amsterdam was al dichtbij. Wij liepen langs de woonboten van de Durgerdammerdijk, die richting Schellingwoude loopt.

Aan de overkant van het water ligt IJburg en verderop zagen we de ingang van de Piet Heintunnel, die de auto’s onder het water door leidt.

We bleven langs de rand van de stad, want we maakten een rondwandeling, die ons weer terug moest brengen bij ons startpunt. Leuk om alles te voet te bekijken. Het is een interessant gebied en je ziet zo veel meer dan fietsend. (vind ik)

19 gedachtes over “Landelijk Noord

 1. De stompe torens zien we hier ook nog in Sint-AnnaTer Muiden, Damme, enz… ze fungeerden als vuurtorens. Bovenop de stompe toren werd het vuur gestookt als lichtbaken voor de schepen. Wat moeten die mensen destijds gezeuld hebben…

  Geliked door 2 people

   1. Als brandstof voor het vuur werden kolen gebruikt. Deze stompe kerktorens zie je vaak in de buurt van havens. Dat platte dak gaf bij uitstek de mogelijkheid om het als lichttoren te gebruiken en er ’s avonds een kustlicht op te laten branden. Kerken met een functie als vuurtoren.

    Like

   2. Interessant. Ik dacht dat ze een storm of een brand niet doorstaan hadden maar het is heel iets anders.
    Als we ze weer tegenkomen dan zal ik direct weer aan jouw uitleg moeten denken., dat weet ik zeker.
    Dank je wel.

    Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s