Waterliniepad: Spaarndam – Hoofddorp

Het mooie weer nodigde vorige week vrijdag uit om maar meteen een volgende etappe te gaan doen van het Waterliniepad. Dit keer stapten we uit de bus midden in Spaarndam. Bovenop de sluis staat het standbeeld van Hansje Brinker. Dat is dat jongetje, die volgens de legende, door zijn vinger in de dijk te steken, ons land voor een watersnoodramp heeft behoed. Het beeld staat symbool voor onze voortdurende strijd tegen het water.

Door de lage straat (de hoge straat is voor sneller verkeer) verlieten we het dorp.

Mooie vlaktes met de radio-toren als ijkpunt om naar toe te lopen voor ons. Het lijkt idyllisch rustig hier, maar ook tijdens de vorige etappe was ons al opgevallen, dat je in dit gebied niet loskomt van een voortdurend gezoem van de snelwegen in de buurt en van vliegtuigen die in een constante stroom blijven dalen richting Schiphol.

We mochten nog even langs De mooie Nel lopen, voordat dit water overgaat in de rivier de Liede.

Fort Penningsveer was het eerste van de vier die we vandaag gingen zien. Dit fort is genoemd naar ’t pontveer, dat hier al eeuwen zorgde voor de oversteek naar Haarlem, aan de overkant.

Haarlemmerliede is het eerste dorp dat we doorkruisen. Het doet zijn naam eer aan, want de huizen liggen als een lint langs de Liede in de achtertuin van Haarlem.

Fort bij de Liebrug moest de belangrijke spoor- en wegverbinding tussen Amsterdam-Haarlem verdedigen.

Dan zijn we langs de ringvaart van de Haarlemmermeerpolder, die sinds 1852 is drooggelegd. Een mooi natuurpad onder de rook van Haarlem met aan het eind een molen. Bij Vijfhuizen steken we de ringvaart over en lopen we in de polder.

Aan de randen van de nieuwe polder werden 4 forten gebouwd, waarvan het fort bij Vijfhuizen er één was. Er volgt nog een blog over dit fort, want er was daar zoveel te zien!

We liepen verder over de Geniedijk, een sterk staaltje verdedigingswerk. Het is een soort verhoogde weg of dijk van bijna 11 kilometer lang tussen fort Vijfhuizen en fort Aalsmeer. De dijk moest de spoorlijn beschermen, die erachter lag en het was ook een inundatie-kering, waardoor ze de halve Haarlemmermeer onder water konden zetten. Vandaag lopen wij zo’n 7 kilometer over deze Geniedijk. Een onderbrekingen op dit lange rechte stuk zijn de mooie brug

en de batterij aan de IJweg. Van die laatste is weinig meer over dan een bult met kunstwerk De Verrekijker erop. Deze batterij diende ooit als tussenstop om de vrij grote afstand tussen de forten Vijfhuizen en Hoofddorp te overbruggen.

Tijdens de hele route zagen we al dalende vliegtuigen. Het kon dan ook niet anders, dan dat we in de buurt van Schiphol waren aanbeland.

De Geniedijk loopt dwars door Hoofddorp. In het midden ligt het Fort bij Hoofddorp met erachter molen de Eersteling. Een molen en een fort, dat kan niet samengaan. Het is nooit de bedoeling om de aandacht op een fort te vestigen met zo’n blikvanger. Deze molen is hier dan ook pas in 1977 naar toe verplaatst, toen inmiddels wel duidelijk was geworden, dat de Stelling niet voor oorlogsdoeleinden zou worden gebruikt.

De damsluis aan de hoofdvaart is voor vandaag nog een laatste bouwwerk, dat onderdeel uitmaakt van de Waterlinie. Deze sluis zou een cruciale rol moeten gaan spelen bij een mogelijke onderwaterzetting van de polder.

Helemaal aan het einde van de dijk is het station en daar nemen we de snelste trein naar huis. Heerlijk rozig van de hele dag met het gezicht in wind en zon.

16 gedachtes over “Waterliniepad: Spaarndam – Hoofddorp

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s