Momentum, Anselm en Louise

Wat was er veel te zien in museum Voorlinden! Naast de permanente tentoonstelling, waar ik het hier over had, waren er nog meer tentoonstellingen, allemaal van een heel andere orde. Hier even een greep eruit.

Momentum gaat over kantelpunten, het moment, dat er bijvoorbeeld bij de kunstenaar een nieuw inzicht binnenvalt, waardoor er nieuwe ideeën ontstaan, ze creeëren nieuwe spanningsvelden. De uitvoeringen in de beeldende kunst over dit thema zijn heel divers. In het museum kregen we een heel handzaam boekje met duidelijke uitleg over elk werk. De kunstenaars komen van over de hele wereld. De muis uit mijn vorige blog hoort ook bij dit gedeelte van de tentoonstelling. Ik plaats een collage, zodat je de diversiteit aan kunst kunt zien, maar wil je meer weten, dan zul je zelf moeten gaan kijken.

De grote spin bij de ingang van het museum is van haar hand. Ik las, dat Louise Bourgeois (1911-2010) een van de belangrijkste kunstenaars van de twintigste eeuw. Ik had nog nooit van haar gehoord, hoewel ik de spin Maman wel kende. Haar werk is heel divers, ook in materiaalgebruik passeert er van alles, stof, hout, gravures, marmer, gips, brons roestvrij staal. Je wordt meegezogen in haar leven, dat vol trauma’s is geweest. Haar emoties maakt ze tot onderdeel van haar werk. Ik vond lang niet alles mooi, maar werd gefascineerd door deze vrouw en haar creativiteit.

Dan was er nog een zaal met een voor mij oude bekende Anselm Kiefer. Ooit had ik eens een grote overzichtstentoonstelling van hem gezien in Berlijn. Ook nu vond ik zijn vijf grote werken hier weer prachtig om te zien. Je blijft kijken, hoe is dit gemaakt en wat een kleurenpracht ondanks de vrij sombere werken.

7 gedachtes over “Momentum, Anselm en Louise

 1. Ha Sjanne,

  dank je wel voor deze overzichten…
  Ik ben er heel blij mee en ben alvast enorm aan het genieten.
  Ik ga er namelijk binnenkort weer naar toe.
  Louise is mijn favoriet.
  Anselm ken ik nog niet zo… die ga ik zéker leren kennen.

  Groetjes, Marlou

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s