150 jaar kerkgebouw

Als je mijn blog al langer volgt zal het je niet ontgaan zijn, dat wij bijna naast de kerk wonen. Er zit één huis tussen, maar vanaf ons balkon hebben we vol zicht op de toren en het plein.

We zitten eerste rang met bruiloften en begrafenissen zogezegd.

Ik ben geen kerkganger (meer), maar dit hele jaar 2020 zijn er allerlei activiteiten georganiseerd, omdat het kerkgebouw 150 jaar bestaat. Men wil alle mensen van het dorp erbij betrekken, niet alleen het katholieke deel. Daarom zat ik zondagmiddag opeens in de kerk. Er werd een lezing gehouden over de geschiedenis van de katholieke kerk in ons dorp. Daar ben ik dan wel in geïnteresseerd.

Ons dorp is klein, maar de twee kerktorens zijn gezichtsbepalend. De andere kerk is de hervormde, maar dat is tie pas vanaf de beeldenstorm.

Hij is gebouwd als katholieke kerk en ligt op de hoogste plek. De katholieken moesten wijken en zij praktiseerden hun geloof een tijd in het geheim in een schuilkerkje. Uiteindelijk is dan de katholieke kerk gebouwd en die mag, omdat de 150ste verjaardag gevierd wordt, het hele jaar elke avond in de schijnwerpers staan.

11 gedachtes over “150 jaar kerkgebouw

 1. ha Sjanne,

  naast een kerk…
  Hoor je dan ook de klokken?
  Dan moet ik meteen aan Thich Nath Han denken, die zegt, dat als je een klok hoort dat dat hét moment is om even stil te staan en te mijmeren (zo ongeveer)

  Prettig weekend!
  Marlou

  .

  Geliked door 1 persoon

  1. Eigenlijk wen je zo aan die klokken. ’s Zomers wil het angelus om 18.00 uur nog wel eens even irritant binnenkomen. Welke boer moet er tegenwoordig nou nog van het land geroepen worden, omdat hij niet weet hoe laat het is? Maar verder geen last hoor.

   Like

 2. Zo heeft een kerk nog enig doel. Hier staan ze allemaal te verpieteren. Ook in Gebrook staan er een aantal gewoon leeg. Niet alleen door gebrek aan belangstelling, maar ook door gebrek aan priesters.

  Geliked door 1 persoon

 3. Twee herkenningspunten, ziet er lief uit.
  De hele foto ademt nog de sfeer die ik me van mijn vroegere woonplaats herinner. De sloot waar de bouwsels in lijken te verdrinken, het bootje en het rommelige riet.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s