Java-eiland

Na 3 maanden hebben we weer eens met een aantal fotomaatjes samen afgesproken in het echt. De afgelopen maanden hadden we contact via facebook. Daar bestookten we elkaar met foto-opdrachten, dus actief zijn we steeds gebleven, maar elkaar weer eens in levende lijve tegen te komen is toch nog veel leuker. We hadden elkaar dan ook veel te vertellen, want naast de gemeenschappelijke fotohobby leren we elkaar persoonlijk ook steeds beter kennen. Genoeg gespreksstof dus, maar wel op de anderhalve meter.

Ons doel was om in het voormalig Oostelijk havengebied nu Java-eiland de architectuur te bekijken. Daarvoor moet je eerst de Jan Schaeferbrug over.

Een bewoonster vertelde dat de architect Sjoerd Soeters het eiland heeft ontworpen. Hier lees je over de filosofie achter dit eiland. De uitwerking konden wij bewonderen. Het is leuk om de grachtjes te zien

de doorkijkjes en doorgangen naar de binnentuinen, zoals deze doorgang, die Imogiripoort heet.

de gevels met veel kleine ramen

en de bruggetjes in allerlei soorten en maten.

Architectuur is niet alleen de gevels, maar hier zie je hoe er is nagedacht over de hele samenstelling van zo’n smalle strook land met rondom water. Het geheel lijkt me een heel gezellige leefbare plek in Amsterdam, als je een paar centen hebt, uiteraard. Er was zoveel te zien, stof tot nog veel meer blogjes.

15 gedachtes over “Java-eiland

 1. Schitterend blog Jeanne over ons avontuur en heel interessant de uitleg over de filosofie van het eiland en zijn architect te lezen. Misschien nog eens terug om s’avonds foto’s te maken?

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik vind het zo leuk om te lezen hoe je ons foto uitje in je blog beschrijft. Maar ook de verwijzing naar de filosofie van het eiland. En het idee van Maria over avondfotografie daar sluit ik mij bij aan

  Geliked door 1 persoon

 3. Voor een dagje is het er leuk, maar om er te wonen een verschrikking! Ik heb er in de begintijd gewoond, toen het gebied nog volop in ontwikkeling en in aanbouw was. Blauw voor groen was het motto. Wat betekende: geen bomen/ parkjes/ want water rondom. Maar niet in een tussenstraatje! Waar je enige uitzicht de overbuurman was. Geen bomen waar je de seizoenen aan zag veranderen. Wel eeuwige wind en heel veel baksteen! Hoe gelukkig ben ik nu in mijn stadsbuurtje, met dorps en groen!, karakter, een heel eind daarvandaan!

  Groetjes Jacqueline

  Geliked door 1 persoon

 4. De minibieb staat er nog altijd. 😉

  Qua bruggetjes is het een navolging van de Greenland Docks in Londen. (Hebben zelfs een oprolbruggetje) Alkmaar kijk (helaas) vaak af bij Amsterdam, maar Amsterdam doet het dan weer bij London.

  Geliked door 1 persoon

 5. Mooi overdacht en toch zou ik er niet willen wonen. Geef mij maar wat meer groen. Nu ja, gelukkig is dit voor iedereen verschillend. Anders zou het platteland overbevolkt zijn. 😉 Wel fijn om weer te kunnen afspreken hé.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s