Bij Betje in de tuin

Op zo’n warme zondag, waarop je in huis eigenlijk het koelste zit, vond ik het toch een aanlokkelijk idee om naar het Museum Betje Wolff in de Middenbeemster te gaan. Daar werd een extra Boeken bij Betje georganiseerd in de prachtige pastorietuin. Aangezien wij zelf geen tuin meer hebben………Door de koetshuis-poort werden we naar achter geleid.

De prachtige 18e eeuwse tuin vol met walnoten- en appelbomen was een uitgelezen decors voor een zondagmiddag-gesprek over boeken. Dat het weer zo zomers uitpakte, daar had de organisatie alleen maar van kunnen dromen. Het was een idyllische plek daar onder de schaduw van de bomen en met wat parasols zat iedereen uit de zon met een lekker briesje erbij.

Alexander Reeuwijk interviewde schrijfster Sana Valiulina. Sana is in Estland geboren en woont sinds 1989 in Nederland. Ze is bekend van haar schitterende roman Didar en Faroek, over het leven van haar ouders onder het regime van Stalin. Ook kwamen haar Russische roots ter sprake en hoe bijzonder het is dat zij zo goed Nederlands schrijft. Even ging het over dictators en de link Poetin met de recente gebeurtenis in Turkije, waar de zoveelste dictator onder het mom van stabilitieit en veiligheid de social media naar zijn eigen hand probeert te zetten.

Het grootste gedeelte van het gesprek ging over haar laatste boek Een wolf bij zijn oren pakken. Het is een historische roman die zich afspeelt in de Romeinse oudheid en gaat over keizer Tiberius. Hij was de opvolger van zijn stiefvader Augustus en staat bekend als een van de wreedste despoten, een kolossale zuipschuit en fanatiek deelnemer aan orgieën. Eerst heeft Sana veel studie verricht om alles te onderzoeken wat er feitelijk bekend is over de keizer. Ze koos Tiberius als hoofdpersoon voor haar roman, omdat ze het zo’n droevige figuur vond. Uitgaande van de feiten heeft ze hem weer tot leven gewekt en is ze, zoals Sana zei, van hem gaan houden. Ik heb genoten van de enthousiaste, bevlogen manier van vertellen van Sana en van Alexander, die dit gesprek knap in goede banen heeft geleid. En Betje luisterde mee en genoot van haar tuinfeestje.

14 gedachtes over “Bij Betje in de tuin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s