De charmes van Petten en omgeving.

Met fotomaatje P ging ik naar Petten. Daar bij de Pettense en Hondsbossche Zeewering genoten we van de uitgestrektheid van het landschap van de Harger- en Pettemerpolder,  een eeuwenoude polder met een kavelpatroon dat nog dateert uit de Middeleeuwen.

We beklommen de 5,5 km lange zeewering, die in 1880 aangelegd werd, nadat de natuurlijke duinen door herhaaldelijke watersnood werden doorbroken.  Een aantal jaren geleden bleek deze kunstmatige barrière een zwakke schakel in onze strijd tegen het water.

In 2014 is men begonnen om de zeewering te verstevigen. Daarbij heeft men met enorme zandsuppleties strand aangelegd en is er een lagune gemaakt met open verbinding naar zee. Daar is  een nieuwe natuurlijke biotoop ontstaan die nu een beschermd natuurgebied vormt. We konden hier geen doorsteek maken naar het strand. We kregen alleen maar windsurfers te zien boven de nieuwe duinenrij.

wel is er een prachtig uitkijkpunt met zicht op de lagune.

Een enkel vogeltje daar waargenomen, de oeverloper.

Tegen de Hondsbossche Zeewering aan liggen de De Putten. Dit is een plassengebied op de plek waar klei werd afgegraven om de zeewering te versterken. Nu is het een vogelparadijs. Het gekrijs van de grote sterns was niet van de lucht. Het was een prachtig schouwspel daar. Vanuit en naast de vogelhut hebben we de horizon afgetuurd naar mooie exemplaren. Je ziet: meeuw, grote stern met vis en nog een tweetal sterns. Af en toe vlogen er grote zwermen op, een prachtgezicht.

Op de grond was er ook genoeg te zien: tureluur, bonte strandlopers, scholekster, bontbekplevier, jonge spreeuw en een kievit.

5 gedachtes over “De charmes van Petten en omgeving.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s