Gedwongen perspectief

De fotoopdracht van de afgelopen weken kostte nogal wat hoofdbrekens. Ik had zelf het onderwerp aangedragen, maar het viel nog niet mee om iets te bedenken, laat staan om het goed uit te voeren. Het onderwerp was een foto te maken met een gedwongen perspectief (forced perspective). Het is een techniek waarbij gebruik wordt gemaakt van een optische illusie om een voorwerp groter, kleiner, verder weg of dichterbij te doen lijken dan het in werkelijkheid is. Met deze vorm van fotografie kun je mensen dus voor de gek houden door alles uit verhouding te halen. De bekendste voorbeelden hiervan zijn wel de toeristische plaatjes van de mensen, die de toren van Pisa proberen recht te duwen. Naar Pisa konden we niet, dus ik ging naar het park om wat te experimenteren. Ik nam mijn hulpje mee, die in huis al had bewezen, dat hij super sterk was, door de bank op te tillen.

Hij moest in het park scheve bomen recht houden

en een toestel in de speeltuin omver duwen.

De zon zakte lager en lager. Ik kon hem nog net pakken, zodat het wat langer licht bleef.

Bij een wandeling in de Schoorlse duinen had ik mijn hulpje thuisgelaten. Ik kreeg daar nog een idee om een foto met gedwongen perspectief te maken en gelukkig was Sjaak zo lief om even te helpen. We hadden genoeg water gedronken onderweg. Om de rest uit het flesje niet te verkwisten kon het wel terug in de zee.

En zo spelen we verder………………….

14 gedachtes over “Gedwongen perspectief

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s