Stilleven

Dat ons leven de laatste tijd een stuk stiller is geworden is een feit wat zeker is. Ik kom nergens meer, op wat wandelrondes na. Deze week passen we drie dagen op ons kleinkind, door omstandigheden. Dat bevordert al helemaal niet, dat je erop uit gaat. Dus ja, het leven lijkt een beetje stil te staan. Als je met leven tenminste bedoelt, dat je iets buiten de deur doet. Op zich is het reuzegezellig met ons kleinkind en ik verveel me totaal niet, hoor.

Zo doe ik in deze superrustige tijd mee met wat fotografie challenges via internet. Dat stimuleert om toch met fotografie bezig te blijven, ook als je niet weg kunt. Doordat je iets fotografeert n.a.v. een onderwerp, dat iemand bedacht heeft, moet wel eens uit je comfort zone. Zo kwam het dat ik aan het stoeien ben geweest met stillevens. Eerst heb ik eens opgezocht, wat er nou precies onder verstaan wordt.

Deze definitie kwam ik tegen: Een stilleven is, zoals de naam al zegt, een weergave van een stilstaand stukje uit het dagelijks leven. De objecten die te zien zijn kun je vaak, maar niet altijd, herkennen uit het dagelijks leven. Stillevens komen in schilderijen, maar ook in tekeningen en foto’s. De oorsprong van dit genre ligt in de 16e eeuw en was populair door heel Europa, maar vooral in Nederland kent het stilleven een rijke geschiedenis.

Uit een nalatenschap hebben wij één stilleven in huis in de klassieke zin van het woord.

Zelf deed ik wel eens een zeer amateuristische poging om een stilleven te schilderen.

Maar met fotografie kun je ook aan de slag. Dus zette ik wat composities van dingen bij elkaar. Dit is wat met kleur en blik.

Met zwarte achtergrond

En zo rommelen we de dagen door.

15 gedachtes over “Stilleven

 1. Prachtig!
  Hier in Deventer zit Charles Niël, een fotograaf die stillevens fotografeert in de stijl van de oude meesters. Echt fantastisch wat hij maakt. Ik ben eens naar een expositie van hem geweest.

  Geliked door 1 persoon

 2. Leuk is dat. Zo ben ik al heel lang van plan om een stilleven te fotograferen zoals de oude meesters schilderden. Dus met druivn, en een kan en appels bijvoorbeeld, zoals op jouw eerste foto. Ik heb al een paar stillevens verzameld, maar het is er nog niet van gekomen

  Geliked door 1 persoon

 3. Ha Sjanne,

  jij bent lekker aan het rommelen.
  Ik vind het heel meditatief… heerlijk!

  En fijn, dat je het raadsel van het grote huis hebt ontrafeld.
  Heb ik ergnes je e-mailadres of alleen je blogadres?
  Voor dat kopje koffie, snapje…

  Groetjes!
  Marlou

  Like

 4. Erg leuk, tekst, foto’s en schilderij. De vogels voldoen denk ik het minst aan de omschrijving van een stilleven aangezien ze levende wezens uitbeelden, maar het beeld dat ze opleveren is erg geslaagd.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s