Holysloot

We parkeerden de auto aan de rand van Ransdorp

en liepen meteen het dorp weer uit. Een wandeling Landelijk Noord stond op het programma. Uitgestrekte weilanden vol met schapen lagen voor ons.

We liepen richting Holysloot. Hoe zou dat dorp toch aan zijn naam komen?

Het is een piepklein dorpje met één toegangsweg. Voor de automobilist is het daar doodlopend. We fietsen er wel eens en dan kun je, alleen in de zomermaanden, met een pontje over het meer varen en je fietstocht vervolgen. In deze tijd van het jaar ligt de aanlegsteiger er verlaten bij.

We bekeken het dorp even. Er zijn heel wat pittoreske plekken hier.

Het witte kerkje blijft een echte blikvanger.

en de Oude School ook. Helaas konden we niet even opsteken bij dit gezellige café-restaurant. Want ja, corona hè.

We pikten de rood-witte bordjes van LAW Zuiderzeepad op. Zo werden we door de weilanden naar de dijk van het Markermeer geleid. Het was af en toe erg drassig. Bij de bruggetjes over de slootjes was het uitkijken voor gladheid.

We moesten flink omlopen, langs de buitenranden van het weiland. Daar lag een boerenruzie aan ten grondslag. Een boer die eigenlijk liever niet meer ziet, dat er een wandelpad over zijn land loopt. Het is er jaren geweest, maar gelukkig kun je er nog steeds wandelen, weliswaar dan buiten om in plaats van dwars-over. Aan het eind liep het pad door rietlanden. Ook een leuke ervaring.

En bij de dijk wilden we even naar de werkzaamheden kijken. Er wordt hier tussen Durgerdam en Uitdam een nieuwe dijk gelegd. Helaas was de oude dijk al afgesloten en konden we het niet zo goed zien, als we gedacht hadden.

Het Kinselermeer lag vol vogels . Wij herkenden schmienten, maar volgens een voorbijkomende fietser zaten er ook kuifeenden en slobeenden, allemaal trekvogels op doortocht , die hier even uitrusten en voedsel zoeken.

Wij zijn niet van die vogelkenners, maar we maakten een gezellig praatje met de man, inwoner van Holysloot en vogelaar. Hij was ook boer en maakte zich boos over zijn collega, die wandelaars zoals wij het moeilijk maken. Hij noemde het gewoon pesterij van zijn collega’s.

Ietsje verderop zagen we een bordje staan en de boer, hier genoemd, was de man die we net gesproken hadden.

Het is hier zo mooi landelijk en nu met al die brandganzen, die de weilanden bevolken, zie je helemaal mooi de tegenstelling van het platteland met de stad. Het heet hier niet voor niets landelijk Noord onder de rook van Amsterdam.

Ongemerkt waren we bijna terug op de plek waar we begonnen te wandelen. De stompe toren van Ransdorp was het baken waar we naar terugliepen. Helaas was het al te donker om dat dorpje nog goed te bekijken. Leuk voor een volgend keer.

18 gedachtes over “Holysloot

 1. Wederom zeer herkenbaar (hoewel niet van het lopen door de weilanden) en leuk om te lezen☺️

  Op za 21 nov. 2020 om 09:03 schreef Sjannesblog

  > Jeanne van Sjannesblog posted: ” We parkeerden de auto aan de rand van > Ransdorp en liepen meteen het dorp weer uit. Een wandeling Landelijk Noord > stond op het programma. Uitgestrekte weilanden vol met schapen lagen voor > ons. We liepen richting Holysloot. Hoe zou dat dorp ” >

  Geliked door 1 persoon

 2. Jeanne, ik geniet van je Blogs, met name van de foto’s. Prachtig!
  Hieronder waar de naam Holysloot vandaan komt
  Holysloot
  [gem.: Amsterdam] 1343 Holensloot; 1507 Hollensloot; 1639 Hoolesloot; samenstelling van sloot en holen, verbogen vorm van hol ‘diepliggend’, of moerassig’, dat in gesubstantiveerde vorm ook voorkomt in namen als Schiphol.
  Groet van Thea.

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat een vredig dorpje en géén doorgaand verkeer… denk niet dat dit in België nog gestaat 🙂 Misschien was de boer dan wel boos op de wandelaars, hij zorgde dan toch voor de natuur en het vogelbestand. Daar valt ook iets voor te zeggen hé.

  Geliked door 1 persoon

  1. De betreffende boer handelt juist niet uit zorg voor de natuur, maar uit dwarsigheid. Dat wandelpad is sowieso in het broedseizoen gesloten, dus dan loopt er niemand. De boer die wij spraken handelt wel uit zorg voor de vogelstand. Hij zegt, dat het soort wandelaars als wij geen verstoring zijn voor de natuur.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s