Achterom bij Uitdam

Wat wonen sommige mensen toch op bijzondere plekken! De laatste tijd wandelen wij regelmatig door Landelijk Noord met zijn charmante dorpjes. Dit keer was Uitdam aan de beurt, dat gelegen is aan de Waterlandse Zeedijk. De straatkant was bij ons bekend, maar wij ontdekten, dat er een openbaar wandelpad over de dijk is

en dat is eigenlijk achterom bij de Uitdammers. Wat woon je daar geweldig!

De huizen hebben allemaal de dijk als uitzicht. Van oorsprong stonden daar eenvoudige dijkhuisjes en kleine boerderijtjes. Vroeger was het de woonplaats van schippers van zogenaamde scheepskamelen. Deze speciaal toegeruste schepen hielpen de VOC- en andere vrachtschepen over het ondiepe water van de nabijgelegen zandbank Pampus. In later jaren werden het boerenbedrijf en nog later het toerisme belangrijk. Naast nieuwbouw zijn er nog wat authentieke woningen, maar ze zijn tegenwoordig allemaal prachtig opgeknapt.

Wat aan de voorkant niet te zien is, was aan de achterkant verbluffend. Achterpuien zijn eruit gesloopt en met grote raampartijen op de bovenverdieping hebben veel mensen voor zichzelf een prachtig uitzicht gecreëerd over het Markermeer.

De dijk hebben ze voor het gemak zo’n beetje bij hun eigen tuin getrokken aan de vele zitgelegenheden en vuurplaatsen te zien, waar wij langs slalomden.

Ik geef ze geen ongelijk. Hier zou ik ook wel de zonsopkomst willen meemaken of bij een vuurtje zitten schemeren op een zomeravond.

Er is geen spoor meer terug te vinden van de armoedige aanblik, die dit dorp tot voor kort nog had, integendeel het krijgt een luxe uitstraling! Uitdam verjupt!

12 gedachtes over “Achterom bij Uitdam

 1. Oh dat is een goede tip! Gaan we ook eens doen. Heel leuk!

  Op do 26 nov. 2020 om 08:04 schreef Sjannesblog

  > Jeanne van Sjannesblog posted: ” Wat wonen sommige mensen toch op > bijzondere plekken! De laatste tijd wandelen wij regelmatig door Landelijk > Noord met zijn charmante dorpjes. Dit keer was Uitdam aan de beurt, dat > gelegen is aan de Waterlandse Zeedijk. De straatkant was bij ons bekend,” >

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat een ontdekking achterom bij Uitdam, ik heb het nooit gezien… Inderdaad prachtig wonen als je over het water kunt kijken.
  Veel mensen moeten dan boven zitten, beneden kijken ze direct tegen de dijk aan. Maar zo te zien hebben ze het boven mooi aangepast.
  De mensen die ik sprak zijn meestal niet blij dat het verjupt :), het zijn vast nieuwe bewoners uit de grote steden.

  Het is een prachtige serie geworden, er zit veel kleur in.

  Op naar het volgende dorp! Ik geniet mee.

  Geliked door 1 persoon

 3. Dat moet daar zalig wonen zijn, zeker in de zomermaanden. Het is alleen maar te hopen dat deze mensen geen problemen gaan krijgen met de dreigende stijging van de zeespiegel (of zit men daar ook achter een stormvloedkering).

  Geliked door 1 persoon

 4. Dank. Prachtig. Het klopt natuurlijk niet helemaal hoe ze de dijk gebruiken en inrichten als was het privé-terrein. Gelukkig kon je er nu nog langs. Als ze daar in de zomer daadwerkelijk zitten wordt het misschien onaangenaam.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s