Het leven speelt met mij

Dit boek van de Israëlische schrijver David Grosmann maakte veel indruk op mij. Wat een indrukwekkend verhaal is dit! Het gaat over de onmogelijke keuze waarvoor Vera, de hoofdpersoon kwam te staan, als politiek gevangene in de oorlog in Joegoslavië ten tijde van Tito. Als ze een stuk zou ondertekenen, waarin stond dat haar man oorlogsmisdadiger was geweest, kreeg ze haar dochter van 6 jaar terug. Zo niet, dan werd de dochter op straat gezet.

Een onmogelijke keuze in Vera’s geval, gezien hun leven in de 2e WO als patriotten en na de oorlog hun strijd voor de goede zaak. Vanuit ons standpunt lijkt het vanzelfsprekend te kiezen voor je kind. Voor Vera niet. De gevolgen voor haar dochter Nina en haar kleindochter zijn ingrijpend. Een dramatisch verhaal, geënt op werkelijke feiten, waar door de schrijver fantasierijk mee is omgegaan. Misschien hier en daar wat tè zwaar aangezet, maar ik kon het wel waarderen.

Eva Panic Nahir, uit wie het personage Vera is voortgekomen, blijkt een bekende en bewonderde vrouw te zijn in Joegoslavië. Er is een documentaire reeks over haar leven te vinden op YouTube.

8 gedachtes over “Het leven speelt met mij

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s