Fotografische beweging

In eerste instantie zou je denken, dat beweging in een foto een contradictio in terminis is. Want wie wil er nou een bewogen foto? Niets is minder waar. Je hebt zelfs allerlei soorten van bewogen foto’s, die door de fotograaf zelf in scene worden gezet. Zo kun je foto’s maken waarop de achtergrond onscherp is en het voorwerp scherp. Daarmee kun je heel goed de beweging laten zien. Panning is daar een goed voorbeeld van.

Het omgekeerde kan ook. Dan zie je juist de achtergrond scherp en het voorwerp dat beweegt is wazig. Geeft weer heel ander effect.

En zeker in het donker. Dan worden auto’s zo onscherp, dat er nog slechts een streep van hun licht te zien blijft.

Dan kennen we nog ICM. Intentional Camera Movement is een techniek waarbij de camera tijdens langere belichtingstijden op verschillende manieren bewogen wordt door de fotograaf. Dan beweeg je de camera terwijl datgene wat je vast wil leggen eigenlijk statisch is. Wordt vaak gedaan met bomen.

Je kunt de camera ook draaien. Dan krijg je dit.

of schuin bewegen

De instellingen van je camera en met name de lengte van de sluitertijd zijn bij bovenstaande technieken cruciaal. Of het mooie foto’s zijn weet ik niet. Het is gewoon leuke spielerei.

10 gedachtes over “Fotografische beweging

  1. Mooie uitleg!

    Op wo 13 jan. 2021 om 08:08 schreef Sjannesblog

    > Jeanne van Sjannesblog posted: ” In eerste instantie zou je denken, dat > beweging in een foto een contradictio in terminis is. Want wie wil er nou > een bewogen foto? Niets is minder waar. Je hebt zelfs allerlei soorten van > bewogen foto’s, die door de fotograaf zelf in scene worden gezet. ” >

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s