Zo gaat de molen, de molen, de molen……

Terugkijkend op de dag kan ik wel stellen, dat ik voorlopig genoeg molens gezien heb. Dat kan natuurlijk ook niet anders als je de toerist gaat uithangen op De Zaanse Schans. Ik had afgesproken met fotomaatje M. Aangezien de busladingen Japanners en ander buitenlandse toeristen wegblijven is het er heel rustig. Voor ons dus ideaal om er eens goed rond te kijken en te fotograferen. Dat had ik nog nooit gedaan. We fietsten of wandelden er wel langs, maar altijd op doortocht. En ook waren we altijd blij die Schans dan weer achter ons te kunnen laten vanwege alle drukte.

Nu had ik tijd om de informatieborden te lezen, waar ik te weten kwam, dat in dit waterrijke gebied tijdens de Tachtigjarige oorlog overal schansen werden opgericht ter verdediging tegen de Spanjaarden. Hier bevond zich de Kalverschans het grootste exemplaar in de regio. Schansen zijn verdedigingswerken in het open veld. Het drassige, Zaanse polderland leende zich daar uitstekend voor. De verdediging gebeurde door de mensen die in of rondom de schans woonden. De Kalverschans is als enige van de 13 schansen, die er waren, nooit overmeesterd door de Spanjaarden. Op tweede Pinksterdag 1573 behaalden de Zaankanters de overwinning op de Spanjaarden. Vanaf die tijd viert men hier Pinksterdrie een feest, dat vergelijkbaar is met het vieren van het Ontzet in Alkmaar of Leiden, dat altijd in oktober plaatsvindt. Er is niet veel meer over van deze schansen op een paar straatnamen na.

Het uitzicht dat ik had op de Zaanse Schans bleek weinig te maken te hebben met de geschiedenis over deze plek. Want deze Schans is pas tussen 1961en 1976 gebouwd. Het ziet eruit als een typisch 19e eeuwse woon-werk buurt. Maar alle panden zijn hier vanaf 1959 stuk voor stuk naar toe verplaatst met de bedoeling om allerlei historisch erfgoed uit de hele Zaanstreek te bewaren. De meeste panden zijn origineel en eeuwenoud. Er zijn woningen van de notabelen aan de dijk van de Zaan. Het tweede huis van links is de eerste winkel van Albert Hein.

Arbeiderswoningen en werkplaatsen vind je langs de kleine sloten, die haaks op de rivier staan.

Klompen zijn daar natuurlijk het handelsmerk. Dit zijn wat typisch toeristische toevoegsels.

En dan zijn er natuurlijk de molens langs de Zaan. Ook die zijn hiernaar toe verplaatst, met de bedoeling om een diversiteit aan molens te bewaren. Zo heb je een specerijmolen, een houtzaagmolen, een verfmolen en een oliemolen. De molens zijn nog volop in bedrijf.

Vandaag hadden we zelfs het geluk, dat er een flink aantal draaiden. Nu kon ik mijn 10 stopsfilter eens gebruiken, waardoor ik de beweging kan laten zien.

De wolkenluchten en de zon maakten het geheel compleet.

21 gedachtes over “Zo gaat de molen, de molen, de molen……

 1. Erg leuk om de historie te lezen. Jullie hadden ook een prachtige dag uitgekozen. Heel leuk!

  Op za 6 mrt. 2021 om 08:32 schreef Sjannesblog

  > Jeanne van Sjannesblog posted: ” Terugkijkend op de dag kan ik wel > stellen, dat ik voorlopig genoeg molens gezien heb. Dat kan natuurlijk ook > niet anders als je de toerist gaat uithangen op De Zaanse Schans. Ik had > afgesproken met fotomaatje M. Aangezien de busladingen Japanners en ande” >

  Like

 2. Een kleine kanttekening.
  Je kunt niet staande houden dat alles voortaan maar leeg moet blijven, omdat het dan nog mooier is.
  Zonder de toeristen zou het waarschijnlijk op den duur niet zo mooi kunnen blijven.
  Pre-corona heeft mijn moeder hier met een heel gezelschap haar verjaardag gevierd, was ook erg leuk.
  Verder: dank weer.

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat een geweldig verslag Jeanne. Ik kom hier wel meer om te fotograferen, zowel met als zonder toeristen. Ook heb ik vaak moeten uitleggen, waarom ik als Zaanse de derde Pinksterdag vier. In de jaren zestig heb ik nog meegemaakt dat 1 van de molens over de spoorlijn werd getild om deze naar de Schans te vervoeren.

  Geliked door 1 persoon

 4. Weldadige rust. Groot gelijk dat jullie nu zijn gegaan. Zodra het kan stroomt het daar weer vol, natuurlijk kan de Schans niet zonder toeristen. Ik denk dat ze het nu al moeilijk hebben.
  Foto 1 kan zo naar Bertie voor de smoeltjesverzameling.
  Mooi verslag.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s