Meer stads dan dorps

Het was geen fotogeniek weer. Daarom dachten wij dat een stadse omgeving met dit weertype misschien beter geschikt is om te gaan wandelen en wat rond te kijken. En die stad werd Amsterdam. Als startpunt namen we, net als toen, de Schellingwouderdijk in Noord. Van daaruit steek je door via de Oranjesluizen. Dit keer was het wachten geblazen, want er passeerden juist een paar grote schepen. Maar die bedrijvigheid is leuk om van zo dichtbij te bekijken.

De rest van de stad ligt aan de andere kant van het water

dus moesten we de Schellingwouderbrug over om daar te komen. Na de wijk Zeeburg namen we een route door het Flevopark. Daar sierde het beeld de Worstelaars van Hans IJdo uit 1960 een grasperk.

We kwamen uit op het Javaplein en de Javastraat met het gebouw van het voormalige badhuis in het midden. Het is de Indische buurt de oude woonplek van mijn dochter. De bevolking is hier heel gemêleerd, dus zie je ook veel mensen met een migratie achtergrond. Dat levert een gevarieerd aanbod op aan winkeltjes en mensen in het straatbeeld. Heel leuk om er weer eens te zijn.

De molen de Gooyer met een bekend biercafé ernaast, blijft ook apart zo in de stadse omgeving.

We namen de Oostenburgergracht naar het Scheepvaartmuseum. Mooie gebouwen met doorkijkjes sieren deze gracht. Rechts is of was het atelier van Aatje Veldhoen.

Achter het Scheepvaartmuseum ligt het terrein van de Marine. Deze rustige parkachtige plek staken we over.

Daar passeerden we een restaurant, totaal coronaproof, lijkt mij, maar evengoed gesloten.

Zo kwamen we uit aan het IJ. We namen een pont naar ’t IJplein in Noord. Op de Noordwal heb je mooie uitzichten op ’t IJ. Soms liggen er grote cruiseschepen op deze plek, nu was het weliswaar een lang plat schip, maar niet zo spectaculair hoog.

Bij het oranje gebouw, bekend als Wilhelminadok, waar ooit een boot tegenaan gevaren is, gingen we de wijk meer in.

Noord doet veel dorpser of kleinsteedser aan dan de andere kant van het IJ.

In het Vliegenbos was het al voorjaar.

Nu moesten we over de Nieuwendammerdijk. Het dorpse karakter is hier nog helemaal aanwezig. Een heerlijke straat om doorheen te wandelen of te fietsen.

Na de Nieuwendammerdijk loop je door over de Schellingwouderdijk. Overal vielen ons de gezellige banken al op in allerlei fleurige kleuren.

En opeens was het duidelijk, dat hier een bedrijf zat, die genoeg aftrek heeft gevonden in deze buurt, maar ongetwijfeld ook daarbuiten!

Voor wie opgelet heeft, die weet, dat we nu ons rondje van zo’n 12 km rond gelopen hebben met weer genoeg indrukken om te verwerken. (oftewel foto’s)

16 gedachtes over “Meer stads dan dorps

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s