Club van 1827

Sinds een aantal maanden ben ik lid van de club van 1827. Het is heel iets anders dan je zou verwachten. Het is namelijk een knipkaart, die mij het recht geeft, natuurlijk na betaling, om 24 x met de pont bij ons dorp het Noord-Hollands Kanaal over te steken. Het is vooral handig, want het kost 0,80 per vaart en aan dat kleingeld ontbreekt het me nogal eens de laatste tijd. Maar als ik mijn kaart in de lucht steek, wordt ik op de pont verwelkomd, alsof ik bij de familie hoor en ja ik hoor dus bij de club.

Dat pont dreigde opgeheven te worden in december, maar gelukkig hebben de nieuwe eigenaren dusdanig protest aangetekend, dat we voorlopig tot eind juni over kunnen varen. Voor ons is het de kortste weg naar natuurrecreatiegebied ’t Twiske en ’t Ilperveld. Voor fietsers en wandelaars volgt na de pontvaart een prachtige route dwars door natuurgebied ’t Ilperveld. Voor de bewoners van de overkant zijn de dorpse voorzieningen op deze manier dichtbij, hoewel we hier in het dorp tegenwoordig nog maar één klein winkeltje hebben. Huisarts, school, marktkramen enzovoort zijn gewoon ver als je er zonder pont 10 km voor moet omrijden, terwijl het hemelsbreed 20 meter is. Maar ja het is een strijd tussen twee gemeentes en de provincie over wie er voor de kosten opdraait gewoon een centenkwestie dus.

En waarom heet die club nou 1827? Ik dook in de historie, maar kon eigenlijk weinig vinden. Ergens na de opening van het pas gegraven Noord-Hollandskanaal kwam er een pont in het water. De nieuwe pontbazen namen daarvoor 1827 als start, maar helemaal zeker ben ik niet van dat jaartal. Bij de vervanging van de pont in 1950, kreeg het nieuwe veer de naam van Roelof Bierdrager, vernoemd naar de toenmalige pontwachter, opa van mijn exbuurman. Roelof Bierdrager trad in 1917 als pontwachter in dienst bij de gemeente Ilpendam. Daarnaast bediende hij de ophaalbrug voor de boten en was hij overwegwachter voor het boemeltje van Purmerend.
Ongeveer 10 jaar geleden is de naam van de pont verdwenen.

Ik ontdekte deze nieuwe website van de pont. De geschiedenis is nog onder constructie, dus daar is het wachten op, om het historische verhaal uitgebreid in beeld te krijgen. Ik hoop wel dat de pont na juni in de vaart mag blijven. Het is al vaak een heet hangijzer van de politiek geweest, maar het is nog steeds goed afgelopen voor de mensen, die graag naar de overkant willen varen. Aan de nieuwe pontbazen zal het niet liggen. Die zijn super enthousiast!

18 gedachtes over “Club van 1827

 1. Er verdwijnt al zoveel pas als het weg is slaat die gemeente zichzelf tegen de kop want mensen rijden dan ergens anders heen. Handig ook die knipkaart, ik heb altijd pontgeld in m’n tas. Bepaalde munten hou ik apart. Pasgeleden ging ik gratis omdat ik wist dat ze kleingeld nodig hadden en ik wat zakjes had gemaakt. Ben benieuwd wat het gaat worden, maar zover omrijden is gewoon niks.

  Geliked door 1 persoon

 2. Dank weer voor deze mooie bijdrage. Dat het uit de vaart nemen van de pont zelfs maar wordt overwogen vind ik al misselijk. Ik hoop dat je nog aardig wat kaarten zult kunnen aanschaffen.

  Geliked door 1 persoon

 3. Als pontwachter vind ik het zo hardverwarmend wat hier gezegd wordt! Ik en mijn schippersteam varen en we gaan er voor om te blijven varen. Een clubkaart/knipkaart kun je op de pont kopen. Als je meer dan 12 keer op en neer gaat dit jaar, dan is het de moeite waard. Handig omdat je geen muntjes meer nodig hebt en je krijgt wat korting. Je moet wat gegevens achterlaten (email vooral) om een knipkaart te krijgen. No worries. Ik ga je niet doodgooien met aanbiedingen en nieuwsbrieven. Ik verzamel deze gegevens om deze “club” te bereiken, de volgende keer als de politiek probeert het pontje te laten zinken. Dat zal de enige keer zijn dat ik gebruik ga maken van het emailadres dat je opgeeft als je een clubkaart koopt.

  Voor nu kan ik wel helder maken dat het niet deze zomer zal zijn. Ik ( en mijn team) blijven hier tot tenminste 31 december 2021. Ik hoop jullie te zien deze zomer.

  Groet, de pontwachter.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s