Hembrug 1

Al lang wist ik van het bestaan van het Hembrugterrein bij Zaandam, maar ik was er nog nooit geweest. Fotomaatje M nam het initiatief om daar te verzamelen. De foto-opdracht van deze weken is industriële fotografie. Op deze plek zouden we aan onze trekken kunnen komen en dat bleek ook zo te zijn. We dwaalden een hele middag over het vrijwel verlaten terrein. We konden nergens naar binnen, maar dat kon de pret niet drukken.


Wat je daar ziet zijn de restanten van de nationale munitie- en wapenfabriek, die in 1895 op Hembrug gebouwd is. Het bedrijf was al veel ouder en is opgericht in 1679 in Delft, als Staatse Affuitmakerij. De geschiedenis van de fabriek hangt nauw samen met politieke en maatschappelijke ontwikkelingen. In tijden van oorlog draaide de fabriek op volle toeren. In vredestijd nam de vraag naar wapens en munitie af. Men probeerde over te stappen op civiele productie, van bijvoorbeeld zonnepanelen, cv installaties, lichtbakken enz. maar dat heeft het bedrijf niet kunnen redden. Het sloot in 2003 zijn poorten. Sinds die tijd lag het terrein er verlaten bij. Sommige plekken zijn nu meer een urbex locatie geworden.

De laatste jaren heeft men de schoonheid herkent van de oude fabrieksgebouwen en is men aan het renoveren geslagen. Nu zie je dan ook steeds meer gebouwen, die mooi opgeknapt zijn en gebruikt worden voor allerlei activiteiten, maar je kunt het geen industrie meer noemen.

Gelukkig zie je wel dat oude industriële elementen bewaard blijven.

De naam dankt het terrein aan de gelijknamige spoorbrug over het Noordzeekanaal, die hier vlakbij lag. Er lag een spoorweghalte voor medewerkers van de fabrieken in de buurt. De brug is in 1983 gesloopt en vervangen door een spoortunnel onder het water door. Op een oude foto zag ik de oude brug

en er lagen ook nog een paar restanten ervan op het terrein.

De oude industrieën zijn hier dan wel verdwenen, maar aan de overkant van het Noordzeekanaal is er genoeg bedrijvigheid te zien.

16 gedachtes over “Hembrug 1

  1. Mooie foto’s! Mijn neef heeft er jaren gewerkt en werkt nu bij ’t Harde. Dacht dat dit inmiddels allemaal was afgebroken. Had ik dus mis.

    Als kind vond ik het raar dat er stoptreinen waren die de halte Hembrug oversloegen. Ding stopte 11x tussen Amsterdam en Alkmaar en dan kon Hembrug er wat mij betreft ook wel bij. 😉

    Streetview heeft er ook aardige opnames gemaakt. Binnen is het er link voor fietsers: https://goo.gl/maps/CVnLD492bezb1f5t5

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s