Varia, stand van de natuur

Regelmatig lopen we ongeveer hetzelfde rondje door het Purmerbos. Ik denk wel eens: ‘Weer datzelfde rondje, wat saai’. En dan kom ik toch terug met een verzameling foto’s van dingen, die me opgevallen zijn. Hier de oogst van een paar weken.

De koeien en schapen mogen sinds kort weer in de wei. Dat maakt het weer tot een levendig geheel.

Waarom moeten die schattige lammetjes van die vreselijke oorbellen in?

Nog nooit heb ik zo’n diversiteit aan vlinders gezien in dat bos. Het oranjetipje 2x, bont zandoogje en de gehakkelde aurelia, ik spotte ze allemaal op één wandeling! De dagpauwoog wilde niet stil gaan zitten.

Blauwe reigers zijn hier een gewone verschijning. Inmiddels is de zilverreiger ook al geen zeldzaamheid meer, hoewel die altijd nog veel schuwer is.

Er zitten nog genoeg vogels te broeden,

maar sommigen hebben toch al kroost.

Ik probeer vanuit de vele vogelgeluiden in de bomen vogels te ontwaren. Je ziet ze bijna niet. Ik vind het dan ook nog een kunst om ze scherp op de foto te krijgen. Ik moet nog veel oefenen. Ik zag een rietgors, een fitis? en een zwartkop mannetje.

En verder bloeit er van alles zoals bosanemonen, de dotterbloem langs de Purmerringvaart en het klein hoefblad is al uitgebloeid en pluist als een paardenbloem.

Op de Leek verzamelden net heel veel zwanen.

En zo valt er altijd weer iets anders op.

14 gedachtes over “Varia, stand van de natuur

 1. Ik vond ‘hetzelfde rondje’ ook altijd erg saai maar sinds corona ben ik daar toch anders over gaan denken. Het schijnt dat dit te maken heeft met aanpassingen in ons brein: nieuwe ‘snelwegen’.

  Geliked door 1 persoon

 2. Oorbellen zijn voor alle dieren verplicht en is bedacht door de overheid! Paarden en ponys krijgen ook per 1 mei een chip voor registratie.

  Like

 3. Wat een mooie verzameling Jeanne! Ik denk het ook wel eens. Steeds weer het Twiske of Ilperveld, maar als je met ander ogen gaat kijken zie je steeds weer nieuwe dingen.

  Geliked door 1 persoon

 4. Zulke natuurfoto’s maken mijn dag goed. Het doet deugd om al dat leven onderweg weer tegen te kunnen komen. Mooie fotoserie en die bloempjes zijn bosanemonen. Deze hebben wel een diepe paarsige gloed maar dat komt wel meer voor.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s