Bergen – Egmond

We hadden zin in een kustwandeling. Door de duinen liepen we naar het strand van Bergen aan Zee. Een heerlijk stuk duinpad is het. Naast veel schakeringen groen sprong de brem eruit en de koekoeksbloem.

Op het strand de gebruikelijke strandtaferelen. Het was nog zonnig, maar de wolken lagen op de loer.

Het is nog vrij rustig.

De lucht trekt langzaam dicht, maar eerst is er nog een halo te zien.

Na een korte stop in Egmond aan Zee lopen we door de duinen weer terug naar het noorden. Het eerste stuk loop je dan tussen volkstuintjes door, die in duinpannetjes liggen. Een apart gezicht. waarbij je je afvraagt, of de grond wel geschikt is voor verbouwing. Ik zag, dat er nog niet veel groeide, maar ik neem aan, dat men het niet zomaar doet. Ik lees, dat dit de Wimmenummerduinen zijn, een van de weinige plekken, waar het zgn. zeedorpenlandschap nog goed zichtbaar is. De Egmonders pleegden in de duinen op kleine schaal landbouw. De bouwlandjes zijn uitgegraven om bij het grondwater te komen, dit om de planten een kans te geven water te bemachtigen.

Dan volgt een anderhalve kilometerlange ploetertocht door het mulle duinzand. Ons tempo is niet erg hoog, maar wat is het er mooi!

Duinmeertjes met waterranonkel

We vinden wilde paarden op ons pad, met een paar uitgelaten veulens.

Ondertussen is het zwaarbewolkt geworden. We voelen even een spetter, maar het blijft gelukkig verder droog.

Het is een prachtige tocht zo dwars door duin en bos, maar dan lijkt het even of we de weg kwijt zijn. Gelukkig biedt een uitkijkpunt uitkomst en komen we moe maar voldaan bij onze auto terug.

13 gedachtes over “Bergen – Egmond

 1. Leuk om te zien en voor mij erg herkenbaar. Ook die landjes. Toen wij er waren, zagen we dat veel van die landjes zowat verzopen. Ik kan me niet indenken dat het nu droger is. Maar zo te zien toch wel.

  Geliked door 1 persoon

 2. Heel lang geleden dat we daar een keertje waren, misschien wel 35 jaar…
  Ik kan me niet herinneren dat we toen zulke mooie plekjes hebben gezien zoals op je foto’s!
  Maar misschien moet je echt weten waar je moet zijn…

  Geliked door 1 persoon

 3. Dag Jeanne, helaas lukt het mij opeens niet meer op op mijn hermitageblog een nieuw bericht te plaatsen. Ook het schrijven van een reactie op jouw Bergen-wandeling wordt bemoeilijkt, doordat de letters maar voor eenderde verschijnen. Dat zijn bevreemdende dingen, die ik zelf absoluut niet kan oplossen, helaas. Ik hoop dat ik toch kan zeggen: tot ziens op WordPress…..

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s