Klara en de zon

Kazuo Ishiguro kreeg in 2017 de Nobelprijs voor de literatuur. Zijn achtste roman, maakte daarom nieuwsgierig en wij besloten, dit boek te lezen met onze boekenclub. Ik ben geen sciencefiction fan en hoewel je dit boek in die categorie zou kunnen onderbrengen, bleek bij het lezen meteen al, dat er andere accenten gelegd werden, dan je bij sciencefiction kan verwachten. Het boek speelt dus in een toekomstige wereld. Het is helemaal geschreven vanuit het gezichtspunt van een robot, die ook de verteller van het verhaal is. Eigenlijk lees je haar ontdekkingstocht van de wereld. Zij is een zogenaamde KV (kindervriend of kunstmatige vriendin), die ingezet worden om kinderen, vooral in hun puberteit op weg naar volwassenheid, te ondersteunen en te zorgen, dat kinderen niet vereenzamen. Klara is een heel uitzonderlijk intelligente KV. Eigenlijk onderzoekt zij met haar observaties van de mensen om haar heen ook de gevoelens van mensen. Je leert haar wereld kennen vanuit de robotachtige omschrijvingen, die ik erg leuk vond. Je gaat gek genoeg een beetje van deze robot Klara houden. Je kunt snel teveel vertellen over de verhaallijn. Het is leuker het leerproces van Klara zelf te ondergaan. Een heel apart boek en echt een aanrader.

Recentie van Hebban.nl: Klara is een zogenaamde Kunstmatige Vriendin met een uitstekend waarnemingsvermogen, die vanaf haar plek in de winkel nauwkeurig het gedrag beschouwt van de kinderen die binnenkomen om rond te neuzen met hun ouders. Klara blijft hopen dat een kind haar zal kiezen. Wanneer dat eindelijk gebeurt, en haar bestaan voorgoed lijkt te veranderen, krijgt ze bij haar vertrek naar haar nieuwe gezin de waarschuwing dat ze niet al te veel waarde moet hechten aan de beloften van mensen. Maar Klara houdt haar eigen ideeën erop na.

Klara en de zon is een adembenemend mooie roman die ons een blik gunt op onze veranderende wereld door de ogen van een onvergetelijke buitenstaander. Zoals vaker in zijn vindingrijke, verfijnde, aangrijpende oeuvre onderzoekt Ishiguro ook hier wat het betekent om écht van iemand te houden.

5 gedachtes over “Klara en de zon

  1. Helaas kom ik nog steeds niet echt aan lezen toe, hoewel niet echt helaas want eigenlijk mis het niet genoeg om me er toe te zetten. Ik zie met lede ogen aan dat men in verzorgingshuizen ook “de robot” in wil zetten bij de “cliënten”, We zijn een arm land aan het worden dat “de mens” steeds meer verdwijnt in de zorg, en trouwens, ook in veel andere sectoren vervangen wordt door spraakcomputers..

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s