Van blauw naar grauw

Genoeg geraniums gezien. Vandaag was het gelukkig weer tijd om erachter vandaan te komen en moesten de weergoden maar eens getrotseerd worden, ondanks het slechte weerbericht. De voorzorgsmaatregelen om mens en camera droog te houden gingen in de rugzak. In Den Oever liep ik met wat gezellige fotomaatjes eerst door de haven. De lucht was verrassend blauw geworden.

t Oeverse schor was ons eerste doel. Het uitkijkpunt daar, het Waddenbelevingspunt, heeft iets fotogenieks, passend bij de kleuren van de omgeving.

Wij wilden het natuurgebied goed bekijken. Het bestaat eigenlijk nog maar enkele decennia, als gevolg van de aanleg van de afsluitdijk en dijkaanpassingen. Nu breidt het langzaam uit en is een foerageerplek voor veel vogels. De vegetatie is hier ook bijzonder, doordat het schor door het getij regelmatig overspoeld wordt met zout zeewater maar ook weer droog valt en zoete regen te verwerken krijgt. Kortom we waren heel benieuwd wat we allemaal te zien zouden krijgen vanaf de dijk van dit beschermde natuurgebied.

Op de dijk werd onze weg versperd door dit oude muurtje. Het lijkt een soort ruïne, maar het pad liep erachter verder.

En meteen zagen we groepen lepelaars vliegen en een flink eind verder op het wad landden ze om zichzelf van eten te voorzien.

Maar zij waren daar niet alleen. Het was een fascinerend gezicht zoveel vogels als daar rondliepen! En al die soorten, als je goed keek. Alles was ver weg, maar wij kwamen niet uitgekeken. Grutto’s, kluten, brandganzen, grauwe ganzen, strandplevieren, zeemeeuwen is even een opsomming van wat we zagen.

Het was een koude stevige wind, maar de zon scheen, dus wij klaagden niet. Hoe schattig was het om een klutenfamilie met de kleine pulletjes in de weer te zien! Ze werden wel wat onrustig van ons en vlogen boven onze hoofden.

Ook spotten we nog een paar kneutjes. Ik kreeg alleen ’t mannetje een beetje toonbaar op de foto. Moeilijk met zoveel wind.

Teruggekomen in de haven zagen we de lucht betrekken. Toch even een koffie- en plaspauze ingelast, voordat we richting Kleiput Vatrop reden. Ook dat is een natuurgebied, dat bekend staat vanwege de vele vogelsoorten, die er wel bivakkeren. Vandaag waren er helaas weinig vogels te zien in of bij dit binnenmeertje. Wat we wel zagen is dat de lucht inmiddels helemaal dichtgetrokken was.

We liepen nog even naar het drooggevallen wad.

De regen was inmiddels voor het grijpen. Nog snel gingen we als afsluiting naar het Heidens kapelletje, dat een kilometer verderop in Stroe ligt.

Lezers van mijn blog weten wel, dat ik hier vaker geweest ben. De geschiedenis van dit kerkje kun je hier nalezen. Het was speciaal om er nu met mijn fijne fotomaatjes te zijn, als afsluiting van deze prachtige dag.

Als we de auto instappen regent het, maar wij hebben ons hele programma kunnen uitvoeren. De goden waren ons goedgezind!

22 gedachtes over “Van blauw naar grauw

  1. Wat heb je er weer een prachtig verslag van gemaakt. Genieten om dit zo te lezen, zeker als je erbij bent geweest. Prachtige foto’s erbij. Je kunt aan alles merken dat het een fantastische dag was. Groet Joke

    Geliked door 1 persoon

  2. Jullie hadden het zeker verdiend. Het heeft prachtige foto’s opgeleverd, en wat een varia aan vogels. Ik heb ze gisteren niet gezien, maar er was wel een zangkoor van allerlei vogels aanwezig, dus daar hebben wij weer van genoten.

    Geliked door 1 persoon

  3. De eerste foto vind ik een hele aparte hoor. Jullie natuurgebieden en dan met name de rijkdom aan watervogels, is toch wel heel anders dan hier bij ons, maar ja, wij hebben ook maar 65 km kust en die is grotendeels volgebouwd…. Bedankt voor de mooie beelden.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s