Muurgedichten 16

Dieren hebben plaats moeten maken door uitbreiding van dorpen en steden. De werkgroep Muurgedichten Waterland bracht in de vorm van fraaie muurgedichten tussen 2004 – 2008 een ode aan de dieren die in Waterland geleefd hebben.

De gedichten hangen verspreid over de 7 woonkernen van onze gemeente en ik maakte er de foto’s bij.

locatie: Overleek
Nog niet zo heel lang geleden hield een boer in Overleek nog een paar varkens. De dieren mochten lekker in de modder banjeren en hadden daar een goed leven. Ik kon nu helaas geen varkens meer vinden in onze contreien.

Gelukkig zag ik deze soort lopen, ergens in de buitengebieden van Bergen op Zoom. Het ras heet Kune Kune en staat ook wel bekend als Maori-varkens. De van oorsprong uit Europa en Amerika afkomstige varkens werden als ruilmiddel gebruikt voor tabak van de Maori’s. Zo kwamen ze in Nieuw Zeeland terecht, waar ze in de 70er jaren bijna uitgestorven waren. Als hulpprogramma voor behoud zijn de varkens toen weer ingevoerd naar Europa en zodoende bezorgd de boer uit Bergen op Zoom deze beesten een heerlijk leventje. Als enig varkenssoort hebben zij een piri piri, een kwastje aan hun kin
Ik heb dus een beetje gesmokkeld met de foto’s dit keer. Ik mag jullie voorstellen: Porky, Bess en Siem!

7 gedachtes over “Muurgedichten 16

  1. Het gewone varken wat gefokt wordt voor het vlees zegt mij niet zoveel. Maar tegenwoordig zie ik op mijn wandelingen zoveel andere soorten leuke varkentjes, dat je er wel van moet houden😁

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s